”Turvapaikanhakijoista pitää pystyä keskustelemaan avoimesti ongelmat tunnustaen mutta ilman rasistileimaa”

29.12.2015 klo 12:11 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen vietti vuoden viimeisen työpäivän eduskunnan ihmisoikeusryhmän retkellä säilöönottokeskuksessa Helsingin Metsälässä ja kotikaupunkinsa Espoon perhekodissa, jossa asuu alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Antero Laukkanen on osallistunut neljän vuoden ajan ulkoministeriön ihmisoikeusneuvottelukuntaan. Nyt kansanedustajana hän kuuluu eduskunnan ihmisoikeusryhmään.

Pastorina toiminut Laukkanen sai joitakin vuosia sitten sosiaalineuvoksen arvonimen pitkäjänteisestä työstään auttajana. Espoolainen yhdistys Hyvä arki auttaa vähävaraisia ja -osaisia.

On oikeita käytännön ongelmia, joista pitäisi voida puhua ilman, että puhuja saa rasistin leiman. Mutta jos meissä on rasistisia piirteitä, niin se ei ole hyväksyttävää koskaan, missään, ikinä. Rasismi on kuin syöpä, joka tuhoaa henkisesti yhteiskunnan.

– Erittäin silmiäavaavaa oli nähdä sekä säilöönottokeskus että alaikäisten turvapaikanhakijoiden perhekoti. Tietenkin jos vertaa joihinkin pakolaisleireihin, niin nämä tilat olivat hienot, kun ne ovat lämpimät ja kuivat, ja saatavilla on hyvää ruokaa, Laukkanen analysoi.

Säilöönottokeskuksen tiukat turvatoimet ja piikkilangoin ympäröidyt aidat kuitenkin havahduttivat KD-kansanedustajan.

– Ei voinut välttyä vankilamaiselta tunnelmalta. Korkeat muurit, piikkilangat, pienet ulkoilupihat, pieniä huoneita, joissa monta ihmistä. Kuitenkin kaiken tämän keskellä oli hymyileviä kasvoja. Moni halusi tulla tervehtimään ja juttelemaan.

– Oli hyvin puhuttelevaa ja koskettavaa nähdä erilaisia ihmiskohtaloita, Laukkanen tunnustaa.

 

Ovatko turvapaikanhakijat ja pakolaiset mielestäsi yhteiskuntamme vähäosaisia – vai miten heitä luonnehtisit?

– Heitä on tullut niin paljon, että ainakin työllistyminen on aluksi vaikeaa. Myönteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan heistä tulee pitkäksi aikaa yhteiskunnan tukirakenteiden varassa eläviä. Kyllä he erittäin pienituloisiksi aluksi jäävät, Laukkanen toteaa.

– Sitten kun he saavat työtä, tilanne muuttuu. Moni tulijoista on yritteliäs ja tottunut tekemään töitä, sitä kautta he kyllä integroituvat suomalaiseen yhteiskuntaan, Laukkanen uskoo.

– Kielenopiskelun pitää alkaa heti, samoin kuin suomalaiseen kulttuuriin tutustuminen. Nämä kaksi asiaa nostaisin aivan kärkeen. Tätä kautta he ymmärtävät, mihin ovat tulleet.

Suomessa on selvästi nähtävissä kahta suhtautumistapaa turvapaikanhakijatulvaan. On niitä, jotka hyssyttelevät ja ovat sinisilmäisiä tilanteen edessä. Toisaalta on niitä, jotka suhtautuvat avoimen vihamielisesti ja rasistisesti tulijoihin.

– Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuton ympärillä olevan keskustelun pitäisi olla kokonaisvaltaista, ja siinä pitäisi pystyä sopimaan, että tunteet laitetaan hyllylle. On oikeita käytännön ongelmia, joista pitäisi voida puhua ilman, että puhuja saa rasistin leiman.

–  Isot erot kulttuurissa, kasvatuksessa, uskonnossa ja sopeutumisessa tuottavat ongelmia. Niistä on voitava puhua täysin vapaasti, ilman että tulee tuomituksi, Laukkanen muistuttaa.

– Mutta myös pitää pystyä vapaasti puhumaan siitä, että jos meissä on rasistisia piirteitä, niin se ei ole hyväksyttävää koskaan, missään, ikinä. Rasismi on kuin syöpä, joka tuhoaa henkisesti yhteiskunnan.

Neljättä kautta Espoon kaupunginvaltuustossa istuva Laukkanen pääsi nyt ensi kertaa näkemään kotikaupungissaan toimivan perhekodin.

– Oli suorastaan liikuttava vierailu. Juttelin nuorten asukkaiden kanssa. Nämä nuoret ovat kasvuiässä ja ovat täällä yksin. He ovat päässeet soittamaan vanhemmilleen vain muutaman kerran. Kuitenkin he näyttävät jo sopeutuneen hyvin.

Perhekodissa käyminen vaikutti Laukkaseen erityisellä tavalla.

– Siellä kaikki tuntui jotenkin tutulta ja turvalliselta. Kun olen itse kasvanut lastenkodissa, perhekodin näkeminen aiheutti tunnereaktion.

– Syvän vaikutuksen teki myös nuorukainen, joka oli kolmessa kuukaudessa oppinut suomen kielen niin, että pystyi toimimaan tulkkina muille. Se oli hämmästyttävää.

– Tämä upea nuori katsoi minua kirkkain silmin ja totesi: ’Minusta tulee lääkäri.’ Uskon, että tällaiset nuoret antavat vielä paljon Suomelle.

 

Kuuntele Antero Laukkasen haastattelu Radio Dein KD-Kompassissa, ti 29.12. klo 17.50.

 

Ylös