Koulutus on investointi turvapaikanhakijoiden tulevaisuuteen

8.1.2016 klo 09:32 Kotimaa Samuli Rissanen

Viittakivi Oy ja Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan yksikön opettajankoulutuslaitos käynnistävät koulutusyhteistyön vastaanottokeskuksen opetusryhmässä sekä varhaiskasvatuksen ryhmässä. Opetus alkaa helmikuussa.

Suomen Setlementtiliiton omistama Viittakivi Oy ja Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan yksikön opettajankoulutuslaitos käynnistävät ensimmäisenä Suomessa koulutusyhteistyön, jossa yliopisto-opiskelijat suorittavat opetusharjoittelujaksojaan vastaanottokeskuksen opetusryhmässä sekä varhaiskasvatuksen ryhmässä.

Suomessa on tällä hetkellä noin 2 800 yksin maahan tullutta alaikäistä turvapaikanhakijalasta. Tämän lisäksi perheiden mukana on saapunut peruskouluikäisiä turvapaikanhakijoita

Peruskouluikäisten turvapaikanhakijalasten määrän voimakkaan lisääntymisen vuoksi tarvitaan lisää opettajia, jotka jo koulutusvaiheessa ovat perehtyneet monikulttuurisuustyöhön.

Viittakiven organisoimasta pioneerihankkeesta saadaan tietoa koulutustoiminnan valtakunnalliseen laajentamiseen myös muihin yksiköihin.

Työpajatoiminnan suunnittelu alkaa heti, ja työpajat käynnistyvät helmikuussa. Opetustyyli on osallistava, jolloin opiskelijat tuottavat itse opetussisällöt toteuttamiinsa työpajoihin.

Työpajat ovat kielen opiskelua, taidetyöpajoja ja kulttuurisia ruokatyöpajoja.

Maahanmuuttovirasto tukee hanketta.

Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen erityiset vahvuudet taito- ja taideainepainotteisuudessa arvioidaan sopivan poikkeuksellisen hyvin pakolaislasten esikotouttavaan opetustyöhön ja sen tutkimiseen.

Koulutuksella on suuri merkitys turvapaikanhakijoiden tulevaisuudelle. Mielekäs tekeminen ja koulutus varmistavat Suomeen jäävien henkilöiden kotiutumisen ja integroitumisen Suomeen. Se helpottaa myös näiden maahanmuuttajien tulevien lasten elämää, ja ehkäisee radikalisoitumista.

Suomessa on tällä hetkellä noin 2 800 yksin maahan tullutta alaikäistä turvapaikanhakijalasta. Tämän lisäksi perheiden mukana on saapunut peruskouluikäisiä turvapaikanhakijoita, joista noin 80 on Viittakiven yksiköissä.

 

 

Ylös