Professori McGrath: Tiede ja usko täydentävät toisiaan
15.1.2016 klo 15:00
Uutiset
Esa Erävalo

Helsingin Yliopiston pieni juhlasali täyttyi äärimmilleen, kun professori Alister McGrath luennoi tieteen ja kristinuskon suhteesta. (Kuva Esa Erävalo)
– Tiede toimii niin hyvin, koska se on luonteeltaan rajoittunutta ja keskittynyttä. Se ei kuitenkaan vastaa ihmisille luontaisiin syviin kysymyksiin tarkoituksesta, arvosta ja merkityksellisyydestä.
Oxfordin yliopiston professori Alister McGrath luennoi eilen ja tänään 14.–15. tammikuuta Helsingin yliopistolla. Hänen mielestään usko ja tiede voivat täydentää ja rikastuttaa toisiaan.
Helsingin yliopiston pieni juhlasali täyttyi ääriään myöten, kun McGrath luennoi tieteen ja kristinuskon suhteesta.
Ihminen kaipaa McGrathin mukaan ehjää kokonaiskuvaa maailmasta ja kysyy syviä olemassaolon kysymyksiä, joihin tiede ei rajoittuneiden menetelmiensä vuoksi kykene vastaamaan. Hän otti tyypillisen englantilaisen esimerkin: ”Miksi teekannu kiehuu liedellä?”. Kysymykseen voi vastata monelta näkökulmalta.
Todellisuus on liian rikas ja monimutkainen, että sitä voisi tutkia vain yhdeltä näkökulmalta ja menetelmällä.
Tiede voisi selittää, että lieden lämpö nostaa veden lämpötilan kiehumapisteeseen jne. Toisenlainen selitys voisi olla, että ”minä vain halusin valmistaa itselleni teetä”.
– Todellisuus on liian rikas ja monimutkainen, että sitä voisi tutkia vain yhdeltä näkökulmalta ja menetelmällä, sanoo McGrath. Hän on molekulaarisen biofysiikan tohtori ja ja myös teologian tohtori ja toimii nykyisin luonnontieteen ja uskon suhteeseen erikoistuneena Andreas Idreos-professorina Oxfordin yliopistossa.
Seminaarissa julkaistiin McGrathin vastikään suomennettu teos Tieteen ja uskonnon dialogi.