”Dublin-sopimuksen kumoaminen olisi äärimmäisen suuri virhe”
30.1.2016 klo 14:55
Politiikka
Samuli Rissanen

Päivi Räsänen kertoo, että KD:n maahanmuuttopoliittinen linja on "kultainen keskitie", jota hän uskoo suurimman osan suomalaisista kannattavan. Se tarkoittaa inhmillistä, mutta hallittua maahanmuuttoa. Räsäsen johdolla puolue on työstänyt maahanmuuttopoliittista ohjelmaansa, joka julkistetaan ensi tiistaina. Räsänen puhui tänään Hansakeskuksessa Kouvolassa. (Kuva: Samuli Rissanen)
Kristillisdemokraattien puoluehallitus edellyttää, että Suomen hallitus yksiselitteisesti torjuu EU:ssa esitetyn mahdollisuuden kumota Dublin-sopimus. Puoluehallitus hyväksyi Päivi Räsäsen johdolla tehdyn Kristillisdemokraattien maahanmuuttopoliittisen ohjelman.
Kristillisdemokraatit ovat koko pakolaiskriisin ajan painottaneet EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamista, pakolaisleirien tilanteen helpottamista, tuen suuntaamista kriisimaiden lähialueille ja kiintiöpakolaisjärjestelmän käyttöä.
Kuitenkin hallitus leikkasi niin humanitaarisesta kuin kehitysavustakin ja hirttäytyi omaan hallitusohjelmakirjaukseensa kiintiöpakolaisista.
Kristillisdemokraattien puoluehallitukselle KD:n maahanmuuttopoliittisen ohjelman esitellyt Päivi Räsänen totesi, että Kristillisdemokraattien kritiikki kohdistuu erityisesti EU:n viime kesästä lähtien harjoittamaan maahanmuuttopolitiikkaan.
Puoluehallituksenkin arvostelu kohdistui turvapaikanhakijoiden sisäisiin siirtoihin EU-maiden kesken.
– Hallitus meni sopimaan turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista EU:n sisällä, vaikka järjestelmän toimimattomuus oli tiedossa. Toimenpiteellä kiihdytettiin ihmissalakuljetusta, ja nyt on jo pohdittu pysyvästä sisäisten siirtojen mekanismista ja jopa koko Dublin-sopimuksen kumoamista. Se olisi äärimmäisen suuri virhe, puoluehallituksen kannanotossa todetaan.
Sen sijaan Suomen pitäisi Kristillisdemokraattien mielestä toimia EU:ssa aktiivisena kiintiöpakolaisjärjestelmän puolustajapuhujana.
Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittelystä on vastuussa hakemuksen ensimmäisenä vastaanottanut jäsenmaa.
Sopimuksella ehkäistään osaltaan sitä, että yksi henkilö tekee useampia turvapaikkahakemuksia.