Kevät tulee – hihat heilumaan

9.2.2016 klo 14:24 Kolumnit Sari Essayah

On mukava suunnata kohden lämpenevää kevättä. Politiikan keväästä tosin uhkaa tulla tuskanhikinen, mikäli työmarkkinajärjestöt ja hallitus eivät pysty löytämään sopua ja varmistamaan työrauhaa. Ammattijärjestöt ovat aloittaneet näkyvän jäsenrekrytointikampanjan, mikä kertoo lakkoasetta jo hiottavan.

Suomen talous ei kestä lukkiutunutta tilannetta kauan. Vienti kituu, velka lisääntyy ja kasvu on euroaluetta heikompaa. Pelkään, että paikallinen sopiminen, jota kohtaan oli positiivinen asenne selvitystyön pohjalta, jää kiristyneen tilanteen ”panttivangiksi”.

Suomen talous ei kestä lukkiutunutta tilannetta kauan. Vienti kituu, velka lisääntyy ja kasvu on euroaluetta heikompaa.

Melkoinen savotta on edessä sote- ja itsehallintoalueuudistuksessa ja kunta-, vero- sekä valtionosuusuudistuksessa. Hallitus kiirehtii vaalitapauudistusta. Ilmeisesti eduskuntavaaleissa valitsematta jääneet haluttaisiin palkita listavaalin avulla uusien itsehallintoalueiden valtuustopaikoilla.

Eniten arkeen vaikuttavia säädöshankkeita on hankintalain uudistus. Kilpailutusten tuloksia kun kulutetaan ja hyödynnetään päivittäin lastentarhoista vanhainkoteihin. Uudistuksessa vanhusten ja vammaisten palveluiden kilpailutuksen huutolaisaikojen kriteeristölle ”kuka halvimmalla hoitaa” on saatava stoppi.Hallituksen yksimielisesti ajaman sukupuolineutraalin avioliittolain liitännäislakien paketin käsittely sekä ”aito avioliitto”-kansalaisaloite ovat meille tärkeitä.

Turvapaikanhakijat ja EU:n linjaukset puhuttavat. Sisäisen turvallisuuden ja ulko- ja turvallisuuspoliittisten esitysten seurannat ovat eduskunnan työlistalla.Puoluetyötä piristävät koko kentän valmennuskiertue, teemaryhmät ja aloitteleva ajatushautomo, joten eiköhän laiteta hihat heilumaan!

Ylös