Unelmana savuton kesäilta kerrostalossa

15.2.2016 klo 13:14 Kolumnit Päivi Räsänen

Moni kerrostaloasukas kärsii naapuriparvekkeelta leviävästä tupakansavusta. Sen lisäksi, että savu koetaan ensisijaisesti epämiellyttäväksi, ympäristön tupakansavu on määritelty tupakkalaissa myös syöpävaaralliseksi aineeksi. Sille altistumista on Suomessa onnistuneesti vähennetty rajoittamalla tupakointia muun muassa työpaikoilla, ravintoloissa, julkisissa tiloissa sekä julkisissa liikennevälineissä.

Vaikka naapurit voivat altistua tupakan savulle ja joutua vastoin tahtoaan tupakoimaan passiivisesti, parveketupakointia on ollut vaikea rajoittaa taloyhtiöissä.

Nykylainsäädännön nojalla parveketupakoinnin rajoittaminen edellyttäisi selkeää, osoitettua terveyshaittaa. Sosiaali- ja terveysministeriö kaavailee tupakkalakiin muutoksia, jotka tulisivat helpottamaan parveketupakoinnin rajoittamista taloyhtiöissä.

Passiivisessa tupakoinnissa henkilö altistuu tupakansavulle, vaikka ei itse tupakoisi. Tupakoitsijan läheisyydessä oleva henkilö saa savusta samat sairauksia aiheuttavat kemikaalit ja pienhiukkaset kuin tupakoitsijakin, mutta vain hieman pienempinä pitoisuuksina.

Lyhytaikainenkin altistuminen voi aiheuttaa passiiviselle tupakoitsijalle ärsytysoireita ja astmaattisen reaktion. Pidempiaikaisena passiivinen tupakointi voi myös ilmeisesti edesauttaa astman kehittymistä.

Nykylainsäädännön nojalla parveketupakoinnin rajoittaminen edellyttäisi selkeää, osoitettua terveyshaittaa. Sosiaali- ja terveysministeriö kaavailee tupakkalakiin muutoksia, jotka tulisivat helpottamaan parveketupakoinnin rajoittamista taloyhtiöissä. Suunnitellussa mallissa yhtiö voisi hankkia viranomaiselta lausunnon, että tupakansavu leviää ja häiritsee. Parveketupakointi olisi mahdollista kieltää lausunnon perusteella.

Uusi tupakkalaki on tulossa lähiviikkoina eduskuntaan ja voimaan sen on suunniteltu astuvan jo tänä keväänä. Ehkä jo ensi kesänä moni huokaa helpotuksesta, kun parvekkeen ovet voi pitää auki tai viettää vaikkapa kesäiltaa parvekkeella, savuttomasti.

Ylös