Kotimaisen maanviljelyn tulevaisuus uhattuna – KD:n Östman ja RKP:n Nylund huolissaan

25.2.2016 klo 11:32 Politiikka KD Lehti

Suomalaisen maanviljelyn on tulevaisuus vaarassa, väittävät Kristillisdemokraattien Peter Östman ja RKP:n Mats Nylund kysymyksessään hallitukselle.

Kansanedustajat Peter Östman (kd) ja Mats Nylund (rkp) ovat huolissaan suomalaisen maanviljelyn tulevaisuudesta ja vaativat hallitukselta pikaisia toimia maanviljelyn elinehtojen parantamiseksi.

Hankintahintojen lasku ei kuitenkaan näy kokonaisuudessaan kuluttajahinnoissa vaan kaupan alan toimijat lisäävät samalla omia katteitaan maanviljelijöiden ja tuottajien kustannuksella.

– Tuottajahintojen lasku, Venäjän tuontikielto, tukimaksatusten lykkääminen sekä haastavat sääolosuhteet ovat viime vuosina ajaneet monet maanviljelijät tiukoille, Östman ja Nylund muistuttavat.

Päivittäistavarakaupan suuret toimijat ovat polkeneet tuottajahintoja alas. Private label -tuotteiden yleistyminen on johtanut hankintahintojen laskemiseen kun tuotanto keskittyy yhä enemmän suurille elintarvikealan toimijoille.

– Hankintahintojen lasku ei kuitenkaan näy kokonaisuudessaan kuluttajahinnoissa vaan kaupan alan toimijat lisäävät samalla omia katteitaan maanviljelijöiden ja tuottajien kustannuksella.

Luonnonvarakeskuksen ennakkoarvion mukaan maataloustulot puolittuvat vuonna 2015 verrattuna vuoteen 2014. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, johtaa se Östmanin ja Nylundin mukaan siihen, että yhä useampi maanviljelijä luopuu toiminnastaan eikä uusi sukupolvi ole valmis jatkamaan perhetilojen toimintaa.

– Tällä on tuhoisa vaikutus kotimaisen ja puhtaan ruoan saannille sekä Suomen huoltovarmuudelle.

Kansanedustajat Östman ja Nylund jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen maanviljelyn tulevaisuudesta keskiviikkona 25. helmikuuta .

Ylös