Maidon tuottajahinta laski viime vuonna – viljan ennallaan, perunan nousussa

25.2.2016 klo 11:06 Kotimaa KD Lehti

Maidon tuottajahinta laski viime vuonna, viljan pysyi ennallaan ja perunan sekä kananmunien nousi.

Maidon ja lihan tuottajahinnat laskivat vuonna 2015 edellisvuoteen verrattuna. Viljan tuottajahintojen lasku sen sijaan pysähtyi ja kananmunien sekä perunan tuottajahinnoissa oli nousua.

Tiedot käyvät ilmi Luken (Luonnonvarakeskuksen) Maataloustuotteiden tuottajahinnat -tilastosta.

Meijerit maksoivat maidontuottajille vuonna 2015 keskimäärin 38 senttiä litralta. Luku ei sisällä jälkitiliä eikä maidon tuotantotukea. Hinta laski edellisvuodesta reilut kuusi senttiä litralta (-14 %). Tuottajille maksetut jälkitilitiedot kerätään meijereiltä maalis-huhtikuussa.

– Kuukausitasolla maidon keskimääräinen hinta alkoi laskea loppuvuodesta 2014 ja se jatkui vuonna 2015 heinäkuuhun asti, jonka jälkeen se alkoi jälleen nousta. Marras-joulukuussa se oli noussut 39 senttiin litralta ilman jälkitiliä ja tuotantotukea, kertoo aktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta.

Ruokaperunan tuottajahinta on noussut kuukausittain koko vuoden 2015.

Naudan-, sian- ja siipikarjanlihan keskimääräiset tuottajahinnat jatkoivat vuonna 2015 toista vuotta laskuaan. Myös lampaanlihan keskimääräinen tuottajahinta kääntyi laskuun.

Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta vuonna 2015 keskimäärin 336 euroa sadalta kilolta ja kaikesta naudanlihasta keskimäärin 290 euroa sadalta kilolta. Sonninlihan hinta on kolme prosenttia ja keskimääräinen naudanlihan hinta neljä prosenttia edellisvuotta alhaisempi. Lihasiasta maksettiin kahdeksan prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 148 euroa sadalta kilolta.

Myös broilerinlihan tuottajahinta laski seitsemällä prosentilla 136 euroon sadalta kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 379 euroa sadalta kilolta eli kuusi prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Viljojen tuottajahinnat kääntyivät nousuun vuoden 2015 aikana, viljalajista riippuen hieman eri aikaan vuodesta.  Keskimäärin vuonna 2015 maksettiin tuottajille peruslaatuisesta leipävehnästä 167 euroa ja rehuvehnästä 138 euroa tonnilta.

– Leipävehnän hinta oli edellisvuoden tasolla ja rehuvehnän hinta kolme prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2014, Karppinen kertoo.

Mallasohran keskimääräinen perushinta oli 159 ja rehuohran 137 euroa tonnilta. Mallasohran hinta oli edellisvuoden tasolla ja rehuohran hinta kolme prosenttia korkeampi kuin edellisenä vuonna.  Kauran keskimääräinen hinta oli viisi prosenttia edellisvuotta korkeampi (133 euroa). Rukiin keskimääräinen tuottajahinta jatkoi laskuaan loppuvuoteen, mutta alkoi sitten nousta. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 175 euroa tuhannelta kilolta, mikä on 11 prosenttia edellisvuotta alhaisempi.

Ruokaperunan ja kananmunien tuottajahinnat nousivat
Ruokaperunan tuottajahinta on noussut kuukausittain koko vuoden 2015 saavuttaen joulukuussa 22 euroa sadalta kilolta. Vuositasolla laskettuna ruokaperunan keskimääräinen tuottajahinta oli 18 euroa sadalta kilolta, mikä on 21 prosenttia edellisvuotta enemmän.

A-luokan kananmunien keskimääräinen tuottajahinta vuonna 2015 oli 107 euroa sadalta kilolta. Hinta nousi edellisestä vuodesta kaksi prosenttia.

– Tuotantotavoittain tarkasteltuna tuottaja sai lattia- ja ulkokanojen munista 108 euroa sadalta kilolta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin virikehäkkikanojen munista. Luomumunien tuottajahinta oli keskimäärin 256 euroa sadalta kilolta, mikä oli neljä prosenttia edellisvuotta enemmän, Karppinen kertoo.

Tilaston taustaa

Tuottajahinta on viljelijän maataloustuotteesta saama hinta ilman arvonlisäveroa. Tiedot tuottajahinnoista perustuvat ensimmäisille ostajille eli meijereille, teurastamoille, maatalouskaupalle, viljaa käyttävälle teollisuudelle sekä kananmuna- ja perunapakkaamoille tehtyihin kyselyihin. Tiedot kerätään kuukausittain.
Ylös