KD Nuoret vaatii turvapaikanhakijoiden rokottamisen tehostamista Euroopassa

11.3.2016 klo 07:14 Ulkomaat KD Lehti

Kristillisdemokraattien nuorisojärjestön KD Nuorten aloite rokotusohjelmien tarkistamisesta hyväksyttiin Euroopan kansanpuolueen nuorisojärjestössä YouthEPP:ssä.

Monet Eurooppaan saapuvat turvapaikanhakijat ovat lähtöisin alueilta, joissa esiintyy reilusti infektiosairauksia kuten tuberkuloosia ja poliota. Samalla monissa Euroopan maissa on viime vuosikymmenten aikana päivitetty rokoteohjelmia.

Useiden maiden ohjelmissa ei suositella enää rokottamista tuberkuloosia vastaan eikä poliorokotteen tehostamista aikuisissa, muistuttaa KD Nuorten aloite. Esimerkiksi Suomessa vauvojen tuberkuloosirokotukset lopetettiin riskiryhmiä lukuun ottamatta jo 2006.

Euroopassa on viime aikoina esiintynyt pieniä epidemioita, joissa infektiolähteenä on ollut turvapaikanhakija. Eurooppaan saapuvissa turvapaikanhakijoissa on todettu merkittävästi infektiosairauksia kuten esimerkiksi tuberkuloosia.

KD Nuorten aloitteessa vaaditaan, että nykyiset rokotusohjelmat tarkistetaan uudelleen esimerkiksi tuberkuloosirokotteen ja poliorokotteen tehostamisen osalta. Erityisesti saapuvien siirtolaisten ja pakolaisten osalta rokottamista on tehostettava.

– Näillä toimenpiteillä epidemiariskit vähenisivät selvästi, aloitetta eteenpäin viemässä ollut lääkäri Juha Richter taustoittaa.

Aloite hyväksyttiin Euroopan kansanpuolueen nuorisojärjestön YouthEPP:n kokouksessa viime viikonloppuna. Järjestö toimittaa aloitteen eteenpäin Euroopan komissiolle.

Ylös