”En aio olla valtiovarainministeri, jonka kaudella joudumme EU-komission tarkkailuun”

14.3.2016 klo 08:55 Politiikka Samuli Rissanen

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mielestä Suomea ulkopuolelta arvioivien usko maan uudistuskykyyn on alkanut hiipua.

Stubb kirjoittaa blogissaan ”Kirje suomalaisille”, että Suomen tähän asti mallikas luottoluokitus ei ole tarkoittanut sitä, että Suomen kehityssuuntaa pidettäisiin vakaana, vaan Suomen julkinen velka on eurooppalaisittain kestämättömällä uralla.

Kaikilla muilla suuremmilla Pohjoismailla on korkeimman tason luottoluokitus.

Luottoluokittaja Fitch laski perjantaina Suomen luottoluokitusta parhaasta kolmen A:n luokituksesta tasolle AA+. Fitch perusteli ratkaisuaan Suomen heikoilla kasvunäkymillä ja velalla, jotka eivät enää oikeuta AAA-luokitukseen.

Lisäksi Fitch piti arviossaan Suomea pienenä maana, jonka talous on hyvin altis ulkoisille vaikutuksille.

Jo aikaisemmin luottoluokittaja Standard & Poor’s laski luokituksen AA+ tasolle.

Stubbin mukaan luokitukset ovat perustuneet siihen, että Suomen uudistuskykyyn on luotettu.

– Niihin on sisäänrakennettu muutoksen pakko, Stubb kirjoittaa.

Luottoluokituksen aleneminen on hänen mukaansa huolestuttava tapahtuma myös pohjoismaisessa perheessä. Kaikilla muilla suuremmilla Pohjoismailla on korkeimman tason luottoluokitus.

–    Suomi on hyötynyt siitä, että se monien sijoittajien ja tarkkailijoiden silmissä on osa pohjoismaista perhettä. Kyllä Pohjoismaat aina hoitavat asiansa hyvin, ajatellaan.

Stubb muistuttaa, että jos luottamus Suomen kykyyn uudistaa talouttaan ja tasapainottaa julkistalouttaan järkkyy, voi kestää hyvin hyvin kauan ennen kuin olemme taas ulkomaailman silmissä osa luotettavaa pohjoismaista perhettä.

–     En aio olla se valtiovarainministeri, jonka kaudella luottoluokitus alenee ja joudumme EU:n komission tarkkailuun ilman, että nämä viestit aikaansaavat todellisen ryhdistäytymisen taloutemme hoidossa.

Ylös