Valtio myy lähes puolet Patriasta

17.3.2016 klo 15:38 Kotimaa KD Lehti

Norjalainen Kongsberg ostaa 49,9 prosenttia Suomen valtion omistamasta puolustusvälineyhtiöstä Patriasta. Kauppahinta on 272 miljoonaa euroa.

Kongsbergin mukaan Kongsbergista, Patriasta ja Patrian puoliksi omistamasta norjalaisesta Nammosta syntyy johtava puolustusvälinetoimittaja Pohjoismaissa sekä merkittävä alan toimija koko Euroopassa. Näin kertoo STT.

Kongsberg on pörssiyhtiö, josta Norjan valtio omistaa puolet.

– Tämän sopimuksen myötä Patria, Kongsberg ja Nammo muodostavat ainutlaatuisen ja vahvan pohjoismaisen puolustusteollisuuskokonaisuuden, jolla on vahvoja kansainvälisiä siteitä, sanoo Kongsbergin toimitusjohtaja Walter Qvam.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kauppa tukee merkittävästi Patrian asemaa kansainvälisillä markkinoilla.

– Teollinen kumppanuus puolustusteollisuudessa on hyvä tapa liiketoiminnan kehittämiseen, minkä vuoksi olemme erittäin tyytyväisiä Kongsbergin sitoutumisesta Patriaan, Sipilä arvioi.

Kongsberg on pörssiyhtiö, josta Norjan valtio omistaa puolet. Yhtiö tarjoaa järjestelmiä ja ratkaisuja puolustus-, ilmailu- ja avaruus-, öljy- ja kaasuteollisuudelle sekä kauppalaivastoille.

Norjan valtio omistaa puolet myös Nammosta.

Patria osti joulukuussa 2014 lentokonevalmistaja Airbusin ulos yhtiöstä, minkä yhteydessä valtio ilmoitti hakevansa uutta teollista vähemmistöomistajaa Patrialle.

Ylös