Ministeri myönsi 61 miljoonan säästöt vammaisilta vanhuksilta-ainakin kuljetuspalvelut vähenevät

17.3.2016 klo 16:59 Politiikka Samuli Rissanen

Peruspalveluista vastaava ministeri Juha Rehula vahvisti, että vammaisten vanhusten palveluihin kohdistuu 61 miljoonan säästöt. Ministerin mukaan koko palveluvalikoima käydään läpi ja ainakin kuljetuspalvelut vähenevät.

Oppositio piti tänään tiukasti peruspalveluministeri Juha Rehulaa pihdeissään eduskunnan kyselytunnilla. Ministerin vastattavana olivat hallituksen kenties vastenmielisimmät säästökohteet, jotka kohdistuvat vammaisiin vanhuksiin.

Essayah muistutti, ettei monellekaan vammaiselle vanhukselle ole kertynyt niin suuria eläkkeitä, että he voisivat maksaa tukipalveluita tai kuljetuksia omasta pussistaan.

– En aio muuttaa mustaa valkoiseksi, Rehula kommentoi eduskunnalle säästöjä.

Ministeri kuitenkin vakuutti, että kattavat palvelut säilyvät jatkossakin, myös vammaisille vanhuksille.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah penäsi tiukasti, mistä vammaisten ja vanhusten palveluista hallitus aikoo leikata, kun tavoitteena on kuitenkin saavuttaa 61 miljoonan säästöt.

Rehulan mukaan koko palveluvalikoima käydään läpi, mutta hän suostui nimeämään yhden säästökohteen: kuljetuspalvelut.

Essayah muistutti, ettei monellekaan vammaiselle vanhukselle ole kertynyt niin suuria eläkkeitä, että he voisivat maksaa tukipalveluita tai kuljetuksia omasta pussistaan. Samoin häntä hämmästytti 75 vuoden yläikäraja, joka vammaisten tarvitsemille palveluille asetetaan.

Yli 75-vuotias vammainen vanhus putoaa siis vammaispalvelulain ulkopuolelle. Laki takaa vammaisille palvelut. Sosiaalihuollon puolella palvelut ovat puolestaan harkinnanvaraisia.

– Vammaiset joutuvat eriarvoiseen asemaan, sillä kunnat ovat eri tilanteessa, Essayah arvioi.

 

 

 

Ylös