Rukousaamiainen tuo uutta kulttuuria Suomeen

18.3.2016 klo 08:36 Kotimaa Esa Erävalo

Tiedotusvälineet kiinnostuivat Suomessa nyt toisen kerran järjestetystä kansallisesta rukousaamiaisesta.

– Mielenkiintoista, miten tällainen tilaisuus on herättänyt sosiaalisessa mediassa ja ”oikeassa mediassa” niin monenlaisia ja voimakkaitakin tunteita. Osa on ollut hyvin asiallista pohdiskelua, osa yllättävän suvaitsematonta ja hyökkäävää, jopa henkilöihin ikävällä tavalla kohdistuvaa, ihmettelee Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen.

– Annetaan erilaisten elämänkatsomusten ja erilaisten ihmisten elää sovussa keskenään, ja toisiaan kunnioittaen, hän kehottaa suvaitsevaisuuteen.

Annetaan erilaisten elämänkatsomusten ja erilaisten ihmisten elää sovussa keskenään, ja toisiaan kunnioittaen.

Kai Kaasalainen osallistui helmikuussa myös Yhdysvaltojen kansalliselle rukousaamiaiselle, joka järjestettiin jo 63. kerran.

– Se on ollut hyvä tapa verkostoitua ja tavata liike-elämän ja politiikan johtohenkilöitä eri puolilta maailmaa, hän kuvailee.

Läntisessä Euroopassa rukousaamiaisia järjestetään 28 maassa. Euroopan parlamentin rukousaamiaisen puuhamies Paul Pethrie oli Suomen toisella kansallisella rukousaamiaisella vieraana. Kansainvälisiä vieraita oli Norjasta, Virosta, Saksasta, Belgiasta, Burundista, Englannista ja Yhdysvalloista.

– Moni on ihmetellyt, että 120 euron osallistumismaksu on korkea, mutta jos järjestetään tällainen arvokas kansainvälinen tapahtuma kutsuvieraineen hotelli Kalastajatorpalle, niin puitteet ja järjestelyt maksavat, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) totesi.

Toinen tiedotusvälineitä harmittanut piirre oli, että tilaisuus oli niiltä suljettu.

– Kunnioitamme ihmisten yksityisyyttä hengellisissä tilaisuuksissa. Kaikissa maissa rukousaamiaiset ovat yksityistilaisuuksia, ja hyvä niin, totesi Antero Laukkanen.

Itse rukousaamiainen oli kaunis tilaisuus, jossa oli hienoja musiikkiesityksiä ja pääpuheessa rovasti Hannu Nyman käsitteli pelkoa ja toivoa. Tervehdyksen tilaisuuteen toi eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko.

Aamiaiselle osallistui kahdeksan kansanedustajaa eri puolueista, yritysmaailman johtoa, pastoreita tai piispoja vapaista suunnista ja luterilaisesta, ortodoksisesta ja katolisesta kirkosta ja muiden kristillisten järjestöjen johtohenkilöitä.

Rukousaamiaisen yhteyteen järjestetty arvofoorumi sisälsi asiapitoisia alustuksia ja avointa keskustelua maahanmuutosta.

Ylös