Me olemme maailman viidenneksi onnellisimpia

19.3.2016 klo 08:02 Ulkomaat Esa Erävalo

Maailman onnellisuusindeksi (World Happiness Index) 2016 selvitti vastikään maailman onnellisimmat maat.

Tänä vuonna onnellisimmat ihmiset ovat Tanskassa, ja lähellä voittajan takana ovat Sveitsi, Islanti, Norja ja Suomi. Uskokaa tai älkää. Suomi, tämä valittajien maa, joka neuvottelee yhteiskuntasopimuksesta niin kauan, että palttoosta jää jäljelle tuluskukkaro, eikä kukaan ole sittenkään tyytyväinen.

Vertailu perustuu kyselytutkimuksiin, joissa oma arvio onnellisuudestaan pyydetään sijoittamaan asteikolle 0-10. Vastaajia oli kahdesta kolmeen tuhatta jokaisessa maassa. Vastauksia painotetaan sitten kuuteen muuhun tekijään. Nämä olivat bkt:n taso, eliniänodote, anteliaisuus, sosiaalinen tuki, vapaus ja korruptio.

Tuloksia verrataan sitten pahimpaan kuviteltavissa olevaan vaihtoehtoon, kuviteltuun maahan Dystopiaan, jossa kaikki ovat onnettomia. Sen suhteen kaikki luvut ovat positiivisen puolella.

Onnellisuuttaan 2013–2015 mitatuissa arvoissa suhteessa 2005-2007 mitattuihin indekseihin olivat eniten nostaneet nicaragualaiset. Ennen Venäjän kriisiä myös venäläiset kokivat itsensä aiempaa onnellisimmiksi. Eniten onnellisuusindeksi laski kreikkalaisten ja egyptiläisten kohdalla.

Suomalaisetkin kokivat itsensä aiempaa vähemmän onnellisiksi. Myös onnellisuuden hajonta suomalaisten keskuudessa oli hieman kasvanut.

Suomalaisetkin kokivat itsensä aiempaa vähemmän onnellisiksi. Myös onnellisuuden hajonta suomalaisten keskuudessa oli hieman kasvanut.

USA oli indeksissä 13. sijalla. Kun siellä vuonna 1952 51% vastasi myönteisesti väitteeseen, että he elävät yhtä hyvää moraalista ja rehellistä elämää kuin aiemmin, vuonna 1998 vain 27% oli samaa mieltä. Ilmeisesti on syntynyt moraalinen tyhjiö, pohtii onnellisuustutkimus ja etsii vähentyneiden uskonnollisten arvojen tilalle maallista pohjaa moraalille.

Ylös