Enemmistö turvapaikanhakijoista tehnyt perusopinnot – seitsemän prosenttia lukutaidottomia

21.3.2016 klo 11:36 Kotimaa KD Lehti

Lähes kaksi kolmesta Suomeen tulleesta turvapaikanhakijasta on suorittanut peruskouluopintoja 7–9 vuotta.

Suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista on perusopintoja tehtynä. Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän selvityksen mukaan 69 prosenttia hakijoista on suorittanut peruskouluopintoja 7–9 vuotta.

Kartoituksesta ilmenee, että ammatillisia opintoja on 14 prosentilla turvapaikanhakijoista. Selvittäjien mukaan vähäinen määrä voi selittyä sillä, että lähtömaissa monet konkreettiset työt opitaan tekemällä.

Lukio-opintoja on noin puolella. Korkeakouluopintoja on tehnyt runsas neljäsosa ja 16 prosenttia kertoo suorittaneensa tutkinnon, joka on kandidaatin tutkintoa vastaava.

Kartoituksesta ilmenee, että ammatillisia opintoja on 14 prosentilla turvapaikanhakijoista. Selvittäjien mukaan vähäinen määrä voi selittyä sillä, että lähtömaissa monet konkreettiset työt opitaan tekemällä.

Selvityksestä ilmenee myös, että seitsemällä prosentilla turvapaikanhakijoista ei ole lainkaan koulutustaustaa. Saman verran ei osaa lainkaan lukea tai kirjoittaa.

Työkokemusta on 90 prosentilla haastatelluista. Moni on työskennellyt useammalla alalla, mutta eniten kokemusta on rakennus- ja kuljetusaloilta. Muita yleisiä ovat esimerkiksi kaupallinen ala sekä ravintola-, hotelli- ja ruuanvalmistusala.

Kartoituksen teki maahanmuuttajien kielitaidon arviointikeskus Testipiste. Kartoitus toteutettiin alkuvuonna ja siihen haastateltiin 1 004 turvapaikanhakijaa yhteensä 32 maasta. Haastattelut toteutettiin 14 vastaanottokeskuksessa Uudellamaalla.

 

 

 

Ylös