”Odotan hallitukselta parempaa perhepolitiikkaa”

21.3.2016 klo 09:38 Politiikka KD Lehti

Sari Essayah patistaa hallitusta parempaan perhepolitiikkaan.

Kontiolahdella Perhe yhteiskunnan perustana -tilaisuudessa vieraillut Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sari Essayah patistaa hallitusta parempaan perhepolitiikkaan ja  torjuu ajatuksen lapsilisien verotuksesta.

Lapsiköyhyyskin keskittyy yksinhuoltajaperheisiin ja monilapsisiin perheisiin. Lapsilisien verottaminen tarkoittaisi käytännössä lapsiperheiden verotuksen kiristämistä suhteessa lapsettomiin.

– Lapsilisien verotus on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan nousemassa esille hallituksen kehysriihessä. Verotuksen lisäksi pöydälle ollaan tuomassa ehdotus lapsilisän porrastuksen poistamisesta.

– Lapsilisien verottaminen ja sisarkorotusten poistaminen iskisi todella kovaa erityisesti monilapsisiin perheisiin, Essayah kritisoi.

– Lapsiköyhyyskin keskittyy yksinhuoltajaperheisiin ja monilapsisiin perheisiin. Lapsilisien verottaminen tarkoittaisi käytännössä lapsiperheiden verotuksen kiristämistä suhteessa lapsettomiin, Essayah kiteytti.

Essayah muistutti, että lapsiperheiden ostovoima on vähentynyt voimakkaasti.

– Työnteon kannustavuus karisee korkeisiin päivähoito- tai iltapäivähoitomaksuihin sekä jyrkkään progressiiviseen verotukseen. Siksi on ollut pettymys, että suuri osa hallituksen säästötoimistakin iskee erityisesti lapsiperheisiin.

Hallitus on päättänyt lakkauttaa kokonaan lapsilisien indeksikorotukset, päivähoitomaksuihin on suunnitteilla rajut korotukset ja iltapäiväkerhojen maksut on tuplattu. Asuntolainojen korkovähennysoikeuden leikkaaminen kohdistuu niin ikään erityisesti lapsiperheisiin, samoin kuin esimerkiksi ajoneuvoveron korotukset.

– Kuitenkin nyt tarvitsisimme voimakasta panostamista lapsiin, nuoriin ja perheisiin. Hyvä perhepolitiikka on koko hyvinvoinnin peruskivi, linjasi Essayah.

 

Ylös