Kreikka ei pysty vielä turvapaikanhakijoiden palautuksiin

21.3.2016 klo 18:48 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Kreikka ei pystynyt aloittamaan saarilleen luvattomasti saapuneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia Turkkiin vielä viikonloppuna.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi lauantaina, että maassa tulisi valmistautua turvapaikanhakijoiden palautusten aloittamiseen välittömästi EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen tultua voimaan.

Palautussopimus ei koske ennen sunnuntaita 20. maaliskuuta Kreikkaan saapuneita ihmisiä.

Kreikan viranomaisten mukaan palautusten valmisteluun tarvitaan kuitenkin enemmän aikaa. EU ja Turkki sopivat perjantaina Brysselissä, että Kreikan saarille luvattomasti saapuvia turvapaikanhakijoita aletaan palauttaa systemaattisesti takaisin Turkkiin.

Palautussopimus ei koske ennen sunnuntaita Kreikkaan saapuneita ihmisiä. Tieto sopimuksen voimaantulosta on saattanut kiihdyttää turvapaikanhakijoiden tuloa meren yli Kreikkaan.

STT:n mukaan perjantaina Kreikan saarille saapui noin 1 500 ihmistä. Määrä on yli puolet enemmän kuin päivää aiemmin ja kuluneen viikon keskiarvoa muutoinkin korkeampi.

Pakolaisten tulo jatkui vielä sunnuntainakin, jolloin lähes tuhat pakolaista saapui Kreikan saarille. Yön aikana kaksi pikkutyttöä hukkui ja kaksi syyrialaismiestä sai sydänkohtauksen.
EU:n ja Turkin palautussopimusta on kritisoitu ihmisoikeuksien vastaiseksi.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on sanonut, ettei se luota siihen, että Kreikka tai Turkki pystyisivät arvioimaan jokaisen ihmisen henkilökohtaisen avuntarpeen kansainvälisen oikeuden edellyttämällä tavalla.

 

 

Ylös