”Islamilaisessa maailmassa puhaltaa muutoksen tuulia”

22.3.2016 klo 13:29 Ulkomaat Esa Erävalo

First Step Forum tekee näkymätöntä taustatyötä maailman johtohenkilöiden parissa. Rovasti Johan Candelin toimii järjestön hyvän tahdon lähettiläänä ja toiminnanjohtajana.

– Meihin voi luottaa. Emme puhu luottamuksellisia asioita eteenpäin. Siksi lennämme tutkan alla. Työmme on siltojen rakentamista, yhteyksien luomista ja mahdollisuuksien näkemistä.

Johan Candelin aistii tällä hetkellä muutoksen tuulia muslimimaailmassa, jossa ovat suurimmat uskonnonvapauden haasteet.

– Isis, al-Qaida ja Boko Haram ovat saaneet aikaiseksi niin pahan kuvan islamista, että monet muslimijohtajat haluavat asettua sitä vastaan. Kun kävin Kairossa, monet sanoivat minulle, että jos Boko Haram edustaa islamia, en halua olla muslimi.

Tammikuun lopussa 250 islamilaista oppinutta, johtavia imaameja ja uskontoministereitä antoi Marrakeshissa yhteisen julistuksen, jonka mukaan muslimimaiden tulee suojella kaikkia vähemmistöjä.

Johan Candelinin mukaan lännen olisi nyt tartuttava tähän käteen.

– Myös Pakistanissa on annettu ymmärtää, että he ovat valmiita keskustelemaan niiden jumalanpilkkalakien muuttamisesta, joiden takia Shahbaz Bhatti murhattiin.

Suur ajatollah Ali al-Sistanilla on Irakissa ja Iranissa 200 miljoonaa seuraajaa, paljon enemmän kuin Iranin hallituksen tukemalla ajatollah Ali Khameneilla.

– Al-Sistani sanoo, että politiikka ja uskonto on pidettävä erillään, eikä uskontoa pidä edistää politiikalla. Hän muuttaa suuren yleisön mielipidettä. Iranissa poliittinen tilanne olisi jo nyt täysin erilainen, ellei ’valvojien neuvosto’ karsisi parlamenttivaaleista pois kaikki, jotka eivät kannata hallitusta.

Candelinin työssä A ja O on osoittaa kunnioitusta ja kuunnella.

– Mitä metsään huudat, sen metsä vastaa. Jos kuuntelee toista kunnioittaen, voi hyvinkin olla, että ystävystyy. Jos ensimmäisten viiden minuutin aikana syntyy luottamus, on hyvät edellytykset jatkaa. Yleensä kun tapaamme muslimiministerin sanon: ’Salaam aleikum, olemme Jeesuksen seuraajia, miten voimme siunata maatanne?’.

Jos joku tulee siunaamaan, eikä arvostelemaan, se avaa sydämet ja monet ovet.

Jos joku tulee siunaamaan, eikä arvostelemaan, se avaa sydämet ja monet ovet.

– Teimme kolme vuotta työtä, että maailman johtavat musliminaiset saataisiin yhteen. Lopulta he kokoontuivat vuonna 2010 Osloon kolmeksi päiväksi ja perustivat Musliminaiset demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta -järjestön.

First Step Forum auttaa työssä uuden sukupolven parissa. Kuubassa, Egyptissä, Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa on 900 nuorta johtajuuskoulutuksessa. Georgiassa eri uskontoja edustavia nuoria koulutetaan yhteistyöhön.

–  Poliittisella ja hengellisellä kentällä on valtava johtajapula. On paljon pikkujohtajia, mutta vähän suuria. On uusien mahdollisuuksien aika, pitäisi rohkeasti tehdä hyvää eikä vajota pessimismiin.

Kuka Johan Candelin?

Lue lisää täältä

Ylös