Terveiset kehysriiheen: Yliopistot ja tutkimus eivät kestä lisäleikkauksia

31.3.2016 klo 11:19 Politiikka KD Lehti

Professorien ja tieteentekijöiden terveiset kehysriiheen kokoontuvalle hallitukselle ovat kitkeriä. Yliopistoihin ja tutkimukseen kohdistuvat rahoitusleikkaukset pitää heidän mukaansa lopettaa.

– Yliopisto- ja tutkimussektori ovat jo tehneet osansa – ja ylikin – säästötalkoista, professorit ja tieteentekijät sanovat.

Mittavat leikkaukset ovat ajaneet yliopistot ja tutkimuslaitokset väen vähentämiseen johtavien yt-neuvottelujen kierteeseen.

Hallitus kokoontuu kehysriiheen ensi viikon alkupuolella.

– Koulutus– ja tutkimusleikkaukset vaikuttavat kielteisesti talouskasvuun. On käsittämätöntä, miksi hallitus toimii tässä asiassa päinvastoin kuin keskeiset asiantuntijat yksimielisesti viestittävät, Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kritisoivat.

Hallitus päätti ohjelmassaan jäädyttää yliopistoindeksin koko hallituskaudeksi. Tämä vie yliopistojen rahoituksesta 175 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä.

Kaikkiaan yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus vähenee hallituskauden aikana 500 miljoonalla eurolla.

Mittavat leikkaukset ovat ajaneet yliopistot ja tutkimuslaitokset väen vähentämiseen johtavien yt-neuvottelujen kierteeseen.

Osa pätevistä tutkijoista jää työttömiksi, osa on lähtenyt niihin maihin, joissa tutkimukseen ja osaamiseen panostetaan enemmän.

 

Ylös