”Ikä on rivi numeroita, jos vain toimintakyky ja elämänilo riittävät” – Sari Tanuksen mielestä vanhukset ovat aarreaitta

4.4.2016 klo 17:19 Politiikka Kristiina Kunnas

Ikä on KD-kansanedustaja Sari Tanuksen mielestä vain rivi numeroita, jos toimintakykyä ja elämäniloa riittää, ja jos asenteet vanhuksia kohtaan säilyvät kunnioittavina.

– Ikäihmiset ovat todellinen aarreaitta. Se tieto ja viisaus ja elämänkokemus, jonka he ovat keränneet vuosien ja vuosikymmenten varrelta on niin suuri, että emme me nuoret voi koskaan saavuttaa samaa, lääkäri ja KD-kansanedustaja Sari Tanus huomauttaa.

– Mutta tosiasia myös on, että monesti asenne heitä kohtaan on negatiivinen. Ikään kuin he olisivat vain menoerä ja iso joukko, josta muiden on pidettävä huolta.

Tanus haluaisi meidän sanoutuvan irti tällaisista näkemyksistä.

– He ovat arvokkaita, ja heidän myös pitäisi saada kokea itsensä arvostetuiksi. Heillä on paljon annettavaa meille kaikille. Heillä on oikeutus aktiiviseen elämään.

Miten mielen hyvinvoinnista pidetään huolta?

– Mielen hyvinvoinnin ylläpitäminen on yhtä tärkeää ellei jopa tärkeämpääkin kuin fyysisestä kunnosta huolehtiminen.

Tanus tietää, että kun mieli voi hyvin, jaksaa olla myös fyysisesti aktiivisempi.

– Jaksaa ja viitsii yksinkertaisesti enemmän.

Toisaalta fyysinen kunto vaikuttaa mieleen.

– Liikunta voitelee aivoja, Tanus muistuttaa.

Tervetullutta ja terveellistä aivovoimistelua ovat Tanuksen mukaan lukeminen, ristikoiden tekeminen, musiikin kuuntelu ja laulaminen. Tanssissa taas yhdistyvät musiikki, koordinaatio, liikunta ja sosiaalinen puoli. Uuden opetteleminen ja ihmisten välinen keskustelu sekä suuntautuminen hyvään, kiitolliseen mieleen ovat tärkeitä.

– Tästä jatkumona ovat hiljentyminen ja rukous. Ne tekevät tavattoman hyvää meidän mielellemme ja sitä kautta koko keholle.

Mitä aiheuttavat kielteiset ajatukset, yksinäisyys ja masennus?

– Näistä asioista tulee helposti kierre. Negatiiviset ajatukset kerääntyvät ja tuovat tullessaan masennusta. Se tuo tullessaan vetäytymisen ja yksinäisyyden. Yksinäisyys itsessään aiheuttaa negatiivisuutta ja masennusta. Tämä kierre ruokkii pelkoa, Sari Tanus kuvailee.

– Pitäisi tietoisesti pyrkiä kohden toivon näköaloja. Negatiivista kierrettä on tietoisesti yritettävä taittaa.

Masennus- ja unilääkkeitä määrätään ikäihmisille paljon. Niillä on omat haittavaikutuksensa, kuten muistiongelmat ja toimintakyvyn lasku.

– Tabletti ei hoida huolten ja yksinäisyyden myötä tulleita ongelmia, lääkäri ja kansanedustaja Sari Tanus kritisoi.

 

Kuuntele KD-Kompassi!

Merja Eräpolku haastatteli kansanedustaja Sari Tanusta KD-Kompassissa. Kuuntele koko haastattelu täältä.

 

 

 

 

Ylös