Essayah: Tulorekisterin perustamista kiirehdittävä

13.4.2016 klo 22:06 Kotimaa Esa Erävalo

Sari Essayah ja Asmo Maanselkä katsovat, että perustulokokeiluun esitettävä yli 550 euron osaperustulon malli ei paranna riittävästi työnteon kannustimia.

– Suomen tulee ottaa mallia Britanniasta. Universal Credit -mallia on siellä alettu soveltaa ja siitä on jo saatu hyviä kokemuksia. Siihen perustuva Kristillisdemokraattien kannustavan perustulon malli tekisi työn vastaanottamisesta aina nykyistä kannattavampaa, puoluesihteeri Asmo Maanselkä totesi KD:n järjestämässä ”kannustava perusturva” -seminaarissa keskiviikkona Helsingissä.

Kristillisdemokraatit pitävät perustuloa selvittäneen työryhmän esiselvitystä erittäin ansiokkaana ja nyt hallituksen käsissä on mikä malli valitaan.

– Kyselytunnilla ministeri Mäntylä vastasi, ettei mitään mallia haluta sulkea pois. KD:n esittämä malli näyttää jääneen työryhmän suosituksen ulkopuolelle vain sen takia, että sen toiminnan kannalta välttämätöntä kansallista reaaliaikaista tulorekisteriä ei ole saatu kehitetyksi riittävän aikaisin, totesi KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

– Työryhmän arvioinneissa mallimme on saanut hyvän vastaanoton. Kun tulorekisteri toteutuu, voidaan tätä työllisyyden ja kannustavuuden kannalta parasta mallia alkaa toteuttaa. Siksi tulorekisterin perustamista on kiirehdittävä, summaa Essayah.

KD:n ajamassa mallissa koko nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä korvataan yhdellä syyperusteisella tukimuodolla, kannustavalla perusturvalla.

KD:n ajamassa mallissa koko nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä korvataan yhdellä syyperusteisella tukimuodolla, kannustavalla perusturvalla. Perusturvan määrä riippuu tuen tarpeista, jotka ovat ihmisillä perhetilanteesta riippuen varsin erilaisia, ja joihin nykyjärjestelmässä on yli 40 erilaista tukea.

– Kun kaikki sosiaaliturvan muodot kootaan yhteen, voidaan kuukausittaista verotusta joustavasti käyttäen saada kasvavista palkkatuloista käteen jäävä osuus tasaisesti kasvamaan ilman loukkuja, kun sosiaalituet vähenevät, selvitti Asmo Maanselkä.

Näin kannustin- ja työttömyysloukut vähenevät ja työllistymisveroasteet laskevat.

– Tulee kannattavaksi ottaa vastaan pienempipalkkaisiakin töitä. Byrokratialoukut vähenevät, kun yhteen tukeen vaikuttavat olosuhdemuutokset on helppoa tehdä netissä, eikä luukulta toiselle tarvitse juosta. Kuukausittaisen palkkatulojen, verotuksen ja sosiaalietuuksien yhteensovituksen takia maksettuja etuisuuksia ei peritä takaisin tulojen noustessa, Maanselkä tiivisti.

Ylös