Savonlinna jatkaa taistelua kampuksen säilyttämiseksi

20.4.2016 klo 07:40 Kotimaa Kristiina Kunnas

Savonlinnan kaupunki jatkaa taistelua kampuksen säilyttämiseksi. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kampusta koskevan kannanoton, joka luovutetaan maan hallitukselle.

Savonlinnassa ilmestyvä Itä-Savo kertoi tiistaina, ettei taistelu opettajankoulutuksen säilymiseksi Savonlinnassa ole loppunut.

Kaupungin kannanotossa todetaan, että valtion poliittinen ohjaus on jäänyt epäselväksi yliopiston rehtorille.

Maan hallituksella ja eduskunnalla on Savonlinnan kaupungin kannanoton mukaan toimivalta puuttua Itä-Suomen yliopiston aikomukseen siirtää yliopiston toiminnot Joensuuhun. Kyse on nyt vain siitä, onko Savonlinnan opettajankoulutuksen jatkamiseen poliittista tahtoa.

Kaupungin kannanotossa todetaan, että valtion poliittinen ohjaus on jäänyt epäselväksi yliopiston rehtorille.

Yliopistolain mukaan opetusministeriö ja yliopisto sopivat määrävuosiksi kerrallaan yliopiston toiminnalle asetettavista koulutus- ja tiedepolitiikan kannalta keskeisistä määrällisistä ja laadullisista tavoitteista sekä niiden toteutumisen seurannasta ja arvioinnista. Vuonna 2012 opetusministeriön ja Itä-Suomen yliopiston välisessä tulossopimuksessa sovittiin, että yliopistolla on valtakunnallinen erityistehtävä ylläpitää Savonlinnassa opettajakoulutusta. Tätä tarkoitusta varten yliopistolle on vuosittain maksettu strategisista määrärahoista kaksi miljoonaa euroa.

Itä-Savo kertoo, että viime syksynä käydyissä neuvotteluissa nykyinen opetusministeri ei kaupungin näkemyksen mukaan ollut valmis käyttämään ohjausvaltaa samalla tavalla kuin opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) käytti vuonna 2012. Siksi neuvottelu nyt siirtyi hallituspuolueiden puheenjohtajatasolle ratkaistavaksi.

– Siellä kuitenkin ratkaisun neuvottelu venyi hyvin pitkälle ja poliittinen ohjaus jäi epäselväksi Itä-Suomen yliopiston rehtorille, kannanotossa todetaan.

Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti viime viikolla siirtää Savonlinnan kampuksen toiminnat Joensuuhun lähivuosina niin, että opettajankoulutus voisi siirtyä aikaisintaan syksyllä 2018. Muuttotappiosta jo muutenkin kärsivässä kaupungissa järkytyttiin.

Kaupunki muistuttaa kannanotossaan kampuksen siirron vaikutuksesta julkisen talouden kokonaisuuteen. Kaupunki muistuttaa myös, että kampuksen alasajo merkitsisi aluetaloudellista romahdusta Savonlinnalle.

Kaupunki toteaa, että Savonlinnan kampuksen vetovoima on ollut hyvä. Hakijoita on ollut keskimäärin 10,5 yhtä aloituspaikkaa kohden koulutusalasta riippuen.

Myös kampuksen tutkimusvolyymi on hyvä. Yliopiston hallitus käytti päätöksensä perusteluna vuoden 2012 tutkimusvolyymiä, mutta tuon vuoden jälkeen tutkimuksen volyymi on kasvanut.

Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutetu Teuvo V. Riikonen sekä Jouni Koskela ovat tyrmistyneitä Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätöksestä.

Riikonen kirjoittaa 21. huhtikuuta ilmestyvän KD-lehden kolumnissa, että Savonlinna voi jo nyt julistautua kriisikunnaksi. ”Tervetuloa valtiovalta apuun. Kyllä me yhden kuukauden selviämme oopperan sävelillä, mutta seuraavat 11 tekevät tiukkaa”, Riikonen muistuttaa.

Jouni Koskela jatkaa taistelua.

– En kuitenkaan usko, että taistelu Savonlinnan OKL:n puolesta on vielä hävitty. Eihän saimaannorppakaan kuollut sukupuuttoon 1980-luvun vaikeina vuosina, Koskela pohtii.

 

 

Ylös