”Uusia innovaatioita ja tuottavuutta vaikea lisätä, kun samalla leikataan koulutuksesta ja tutkimuksesta”

19.4.2016 klo 15:15 Kotimaa Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää hyvänä, että hallitus on vihdoinkin toteuttamassa henkilöyrittäjien yrittäjävähennyksen ensi vuoden alusta.

– Olemme kiirehtineet yrittäjävähennyksen käyttöönottoa ja olisimme toivoneet, että se olisi toteutettu jo tämän vuoden alusta lähtien, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Innovaatioita ja tuottavuuden kasvua on vaikea saavuutta, jos samaan aikaan leikataan koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta.

Östman piti Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa, jossa keskusteltiin hallituksen asettamista lähivuosien talousraameista.

Hän muistutti, että kehysriihen jälkeen tulleissa hallituksen ehdotuksissa on muitakin hyviä esityksiä yrittäjävähennyksen lisäksi.

Työttömyysturvan muuttaminen passiivisesta tuesta aktiiviseksi on ollut myös KD:n tavoite. Valtion rahoittaman työttömyysturvan hyödyntäminen starttirahana, palkkatukena ja liikkuvuusavustukseen kannustaa työttömiä.

– Työllistämiseen tarvitaan lisämäärärahoja ja työttömät tarvitsevat asiantuntevaa neuvontaa yritystoiminnan perustamiseen ja tukien hyödyntämiseen, Östman lisäsi.

Hänen mukaansa yrittäjien pitäisi myös pystyä keskittymään ydintoimintaansa eikä yritystukiviidakossa selviämiseen.

Hallituksen tekemät ratkaisut ovat myös osittain ristiriitaisia: Innovaatioita ja tuottavuuden kasvua on vaikea saavuutta, jos samaan aikaan leikataan koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta.

Kristillisdemokraattien mielestä hallituksen esittämä 122 miljoonan euron leikkaus opintotukiin on kohtuuton. Kaavamaisen leikkauksen ja lainapainotteisuuden lisäämisen sijaan pitäisi opintotukijärjestelmää kehittää kannustavaan suuntaan.

– Kristillisdemokraattinen kannustava opintotuki-malli olisi ratkaisu tähän. Se palkitsee ahkeran opiskelijan, huomioi perheelliset opiskelijat, nopeuttaa opintoja ja antaa opiskelijoille kannustimia työntekoon ja yrittämiseen, Östman sanoo.

Lisäksi kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on tarjonnut omaa mallia perustulokokeiluun. KD:n kannustava perusturva-malli kannustaa kaikissa tilanteissa työntekoon, toisin kuin muut esillä olleet perustulomallit.

Kannustavan perusturvan kokeilu vaatisi toteutuakseen kansallisen tulorekisterin käyttöönoton. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä pyytääkin hallitusta kiirehtimään valmisteilla olevan tulorekisterin käyttöönottoa, jotta paras malli voitaisiin ottaa perustulokokeilun pohjaksi.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kantaa erityistä huolta valtion perustehtäviin kuuluvan sisäisen turvallisuuden voimavaroista.

Poliisien määrä vähenee ja poliisin on keskityttävä vain kaikkein vakavimpiin rikoksiin.

– Poliisin tehtävien lisääntyessä, muun muassa turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa, ei ole oikea aika kohdistaa lisäsäästöjä poliisitoimeen, Östman muistuttaa.

 

Ylös