Suomi on maailman vihrein maa

20.4.2016 klo 09:37 Uutiset Esa Erävalo

Suomi on maailman vihrein maa amerikkalaisen Yale-yliopiston ympäristöindeksi EPI:n mukaan.

Joka vuosi amerikkalaisen Yale-yliopiston Ympäristöindeksi (EPI) asettaa paremmuusjärjestykseen maailman maat sen perusteella kuinka hyvin ne suojelevat ihmisten terveyttä ja haavoittuvia ekosysteemejä. Vertailussa käytetään seitsemää aihealuetta ja 20 indikaattoria. Kymmenen parasta maata on eurooppalaisia. Suomi on maailman paras tämän vuoden EPI-vertailussa.

EPI antaa jokaiselle maalle arvosanan asteikolla, jossa 100 on korkein pistemäärä. 20 indikaattorin yhteispistemäärä ratkaisee sijoituksen.

Suomen sai kokonaisuudessaan 90,68 pistettä ja ykköstilan, Islannin (90,51), Ruotsin (90,43) ja Tanskan (89,21) seuratessa lähellä perässä.

Suomen sai kokonaisuudessaan 90,68 pistettä ja ykköstilan, Islannin (90,51), Ruotsin (90,43) ja Tanskan (89,21) seuratessa lähellä perässä. Islannin energiasta 100% tulee uusiutuvista energianlähteistä, kuten vesi- ja tuulivoimasta ja peräti neljäsosa geotermisistä lähteistä.

Suomi oli neljäs terveysvaikutuksissa, kahdeksas kalastuksessa ja 20 kärkimaan joukossa mittareissa, jotka mittasivat ilmaston ja energian kysymyksiä, luonnon monimuotoisuutta ja asumisen, veden ja ilman laatua.

Vaikka Suomi on Euroopan metsittyneimpiä maita, se oli maatalouden mittareissa vasta sijalla 87 ja metsämittareissa sijalla 106. EPI:n mukaan Suomi on sitoutunut olemaan hiilineutraali yhteiskunta 2050 mennessä.

Ylös