Opaskoiria Suomessa jo yli 200 – kansainvälistä opaskoirapäivää vietetään 27. huhtikuuta

27.4.2016 klo 20:15 Kotimaa KD Lehti

Keskiviikkona 27. huhtikuuta vietetään kansainvälistä opaskoirapäivää. Opaskoira on näkövammaiselle tärkeä apuväline, sillä sen avulla voi liikkua itsenäisesti.

Opaskoiria liikkuu näkövammaisen käyttäjänsä kanssa Suomen teillä ja kaduilla yli 200. Opaskoira on näkövammaiselle tärkeä apuväline, jonka avulla voi liikkua itsenäisesti. Paitsi että koira on apuväline, se on myös iloinen reippailukumppani, joka on aina valmis ulkoilemaan.

Opaskoira ansaitsee työrauhan, jotta sen käyttäjä voi iloita liikkumisesta turvallisesti.

Opaskoira rohkaisee näkövammaista liikkumaan ja lisää käyttäjänsä vapautta. Koira pysyy opitulla reitillä ja osaa kiertää vastaantulevat esteet. Se ilmaisee esimerkiksi kadunreunat, suojatiet, ovet ja portaat. Opaskoiran avulla lenkkeilyharrastuskin voi saada uuden ulottuvuuden, kun liikkumiseen tulee lisää vauhtia.

Koiran läsnäolo edistää käyttäjän fyysistä ja henkistä terveyttä. Koska koiran kanssa on käytävä ulkona säännöllisesti, myös käyttäjän päivärytmi pysyy selkeänä. Koira ehkäisee yksinäisyyttä ja toimii usein yhdistävänä linkkinä muihin ihmisiin. Kaikki tämä vaikuttaa myönteisesti käyttäjän henkiseen hyvinvointiin ja elämänhallintaan.

Fyysiseen hyvinvointiin koiralla voi olla merkittävä vaikutus. Liikunta auttaa muun muassa pitämään verensokerin kurissa, laskee verenpainetta ja kolesteroliarvoja ja helpottaa painonhallintaa.

Tänä vuonna kansainvälisen opaskoirapäivän teemana on Opaskoira, terveyden kohentaja ja ylläpitäjä. Päivän aikana juhlistetaan opaskoiria, korvaamattomia liikuntakavereita. Samalla muistutetaan, että opaskoira ansaitsee työrauhan, jotta sen käyttäjä voi iloita liikkumisesta turvallisesti.

Kuinka kohtaat opaskoirakon?

Suomessa on hiukan yli 200 näkövammaista opaskoirankäyttäjää. Opaskoiran tunnistaa valkoisista tai nahanvärisistä valjaista. Valjaissa on kahva, josta näkövammainen eli koiranohjaaja pitää kiinni. Usein koiranohjaajalla on myös valkoinen keppi merkkinä muille liikkujille näköhaitasta sekä tunnustelua varten esimerkiksi suojateiden reunojen ja portaiden toteamiseen.
Lue lisää: www.opaskoirayhdistys.fi

 

 

Ylös