VR nopeuttaa junayhteyksiään – pikkupaikkakunnat taas kärsijän rooliin

3.5.2016 klo 06:58 Kotimaa KD Lehti

VR aikoo lisätä nopeita junavuoroja useilla reiteillä. Samalla yhtiö myös karsii useita vuoroja sekä lakkauttaa joitakin juna-asemia kokonaan.

Junat eivät jatkossa enää pysähdy Laihialla ja Ylistarossa Pohjanmaalla. 20. kesäkuuta voimaan tulevien aikataulumuutosten myötä esimerkiksi Helsingin ja Oulun välinen matka-aika lyhenee yli puoli tuntia. Vastaavasti Hämeenlinnassa ja Riihimäellä vähennetään nopeita junayhteyksiä.

Helsingin ja Tampereen välinen aikataulurakenne halutaan nopeammaksi. Tampere on monien pitkiä junamatkoja tekevien ensimmäinen välietappi.

Lakkautettavia vuoroja on myös esimerkiksi Helsingin ja Jyväskylän ja Helsingin ja Vaasan välillä. Karsittavien vuorojen lisäksi joitakin pienten paikkakuntien asemia poistuu kokonaan käytöstä, kun junat eivät enää pysähdy esimerkiksi Laihian ja Ylistaron asemilla.

VR:n suunnittelujohtaja Antti Tuomisen mukaan uudistukset on suunnattu ennen kaikkea suurille paikkakunnille, joissa suuret matkustajamäärät hyötyvät muutoksista. Tuominen mainitsee uudistuksesta kolme keskeistä kohtaa.

– Ensinnäkin muutetaan linjarakenteita, eli junien lähtö- ja pääteasemat muuttuvat, varsinkin pääradalla. Toiseksi Helsingin ja Tampereen välinen aikataulurakenne halutaan nopeammaksi. Tampere on monien pitkiä junamatkoja tekevien ensimmäinen välietappi. Kolmantena halutaan nopeuttaa Seinäjoen ja Oulun välistä matka-aikaa.

Tuominen sanoo, että matkustajat ovat toivoneet VR:ltä edullisempia ja nopeampia junamatkoja. Pienet paikkakunnat, joiden matkustajamäärät ovat vähäisiä, joutuvat uudistuksessa sijaiskärsijöiksi.

– Kannattavuus ratkaisee ja kilpailumarkkinoilla toimitaan. Matkustajilla on paljon matkustamisvaihtoehtoja, jolloin meidän on tehostettava toimintaamme.

Kesäkuussa lakkautettaville asemille VR tarjoaa busseilla ja takseilla tehtäviä liityntäkuljetuksia.

Ylös