Turvapaikanhakijoista kieltäytyvä EU-maa voi vastedes saada isot sakot

4.5.2016 klo 10:46 Politiikka KD Lehti

Turvapaikanhakijoista kieltäytyville EU-maille kaavaillaan isoja sakkoja. Financial Times -talouslehden mukaan Komissio harkitsee 250 000 euron sakkoa henkilöä kohti.

Turvapaikanhakijakiintiöistä kieltäytyville EU-maille voi olla vastedes tiedossa isot sakot. EU:n komissio julkistaa keskiviikkona lakiesityksen Euroopan turvapaikkajärjestelmän remontista. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan komissio haluaa rankaista maita, jotka kieltäytyvät tasaisemmasta vastuunjaosta turvapaikanhakijoiden vastaanotossa.

Kiintiöt ovat vaikeita myös Suomelle, mutta hallitus on perännyt vahvasti sovittujen päätösten toimeenpanoa.

Talouslehti Financial Timesin mukaan sanktio voisi olla 250 000 euroa jokaisesta turvapaikanhakijasta, jota maa ei suostu ottamaan vastaan. Summa halutaan asettaa niin korkeaksi, että kiintiöiden kiertämistä ei nähtäisi houkuttelevana.

Turvapaikanhakijakiintiöt ovat tulehduttaneet pahasti EU-maiden välejä. Unkari ja Slovakia ovat vieneet päätöksen väliaikaisista kiintiöistä EU-tuomioistuimeen. Kiintiöt ovat vaikeita myös Suomelle, mutta hallitus on perännyt vahvasti sovittujen päätösten toimeenpanoa.
Ulkoministeri Timo Soini sanoi vastikään, että päätöksistä luistavien maiden EU-tukiin voitaisiin harkita leikkauksia.

STT kertoo uutisessaan, että EU:n komissio on pohtinut omalta osaltaan jo pidempään erityyppisiä sanktioita, jos jäsenmaa ei noudata maakohtaisia kiintiöitä tai haluaa kiertää ne väliaikaisesti. Viime syksynä komissio esitti, että kiintiöistä voi ostaa itsensä ulos summalla, joka vastaa 0,002 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Suomen kohdalla se tarkoittaisi noin 4,1 miljoonan euron maksua.

Mahdollisuus kiintiöiden kiertämiseen jätettiin kuitenkin luonnonkatastrofien kaltaisiin poikkeustilanteisiin.

Komission odotetaan esittävän keskiviikkona pysyvää kiintiömekanismia, joka voitaisiin laukaista aina kun joku EU-maa joutuu poikkeuksellisen muuttopaineen kohteeksi. Tällöin turvapaikanhakijoita ryhdyttäisiin siirtämään kyseisestä maasta muualle. Vastaavasta menettelystä on jo Kreikan ja Italian kohdalla sovittu.

Ongelmana on, että sovittujen kiintiöiden toimeenpano on edelleen pahasti jumissa. Isojen sakkojen uhka voisi olla tehokas keppi uusien kiintiöiden toteuttamiseen. Komission esitykset kuitenkin edellyttävät EU-maiden enemmistön tukea.

Ylös