Essayah: Työelämän tasa-arvoa ei pidä edistää äitien ja isien valinnanvapautta rajoittamalla 

7.5.2016 klo 10:32 Kotimaa Esa Erävalo

KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah torjuu kokoomusministereiden Sanni Grahn-Laasosen ja Lenita Toivakan ehdotuksen kotihoidon tuen lyhentämisestä, jotta naisten työmarkkina-asema paranisi.

Vaihtoehtoisesti kokoomusministerit esittävät kotihoidontuen pakkokiintiöittämistä äidille ja isälle.

– Ajatus vanhempainrahakauden pidentämisestä on sinänsä hyvä. Perhevapaajärjestelmää ei kuitenkaan pidä muuttaa perheiden valinnanvapautta rajoittamalla. On hyvä, että niin vanhempainvapaa kuin kotihoidontukikin voidaan jakaa molempien vanhempien välillä perheen omien tarpeiden mukaan. Miksi Kokoomus haluaa rajoittaa äitien ja isien valinnanvapautta ja heidän oikeuttaan arvioida itse perheen parasta? Essayah ihmetteli KD:n Kymen piirin kevätkokouksessa Ruokolahdella.

Kristillisdemokraatit vastustivat sitkeästi kotihoidontuen leikkaamista ja kiintiöittämistä Stubbin hallituksessa ollessaan.

– KD:n mielestä kotihoidontuen kiintiöittäminen olisi elämälle vieras ja yhteiskunnalle kallis ratkaisu. Se vähentäisi perheiden valinnanvapautta, kaventaisi lasten oikeutta omien vanhempiensa ja isovanhempien hoitoon, lisäisi turhaa sääntelyä ja paisuttaisi julkista taloutta tuottamalla työpaikkoja lähinnä päiväkoteihin.

Nykyisen kotihoidon tuen vahvuus on se, että alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidosta tukea maksetaan riippumatta siitä, tekevätkö vanhemmat töitä vai eivät.

– Nykyisen kotihoidon tuen vahvuus on se, että alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidosta tukea maksetaan riippumatta siitä, tekevätkö vanhemmat töitä vai eivät. Tämä on tuonut joustavuutta ja aitoa valinnanvapautta perheiden arkeen. Poliitikkojen ei pitäisi puuttua asioihin, joista perheet voivat itse parhaiten päättää, Essayah sanoo.

– Työelämän tasa-arvoa on edistettävä esimerkiksi korvaamalla työnantajalle nykyistä paremmin vanhemmuudesta koituvia kuluja. Myös työmarkkinajärjestöjen välisissä palkkaneuvotteluissa voidaan tehdä paljon tasa-arvon eteen, mikäli tahtoa löytyy, Essayah uskoo.

Ylös