Jouko Jääskeläinen kirkolliskokouksessa: – On etsittävä ratkaisut pelkoon, joka jäytää monen mieltä

10.5.2016 klo 16:27 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kokenut KD-poliitikko, neljän kauden kansanedustaja ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Jouko Jääskeläinen valittiin Helsingin hiippakunnasta kirkolliskokoukseen. Hän kiirehti ensimmäiseksi kommentoijaksi vuosikertomuksen lähetekeskustelussa.

Jääskeläinen aloittaa tehtävänsä lakivaliokunnassa.

– Kokouksen ensitahdit ovat menneet henkilövalinnoissa ja järjestäytymisessä.

Jääskeläinen kertoo, että vierustoverina 18-jäsenisessä lakivaliokunnassa istuu Risto Rasimus, joka toimi aiemmin pitkään Kristillisdemokraattien valtuutettuna ja hallitustehtävissä Valkealassa.

– On mukava kohdata täällä alkujaan 60-luvun tuttuja monista kerrostumista sekä samalla aivan uusia tuttavuuksia luterilaisessa kirkossamme.

Kun pohdiskelemme vihapuheen laajuutta on hyvä etsiä ratkaisuja siihen pelkoon, joka jäytää monen mieliä.

– Suurimmat kysymykset varmaankin avautuvat ensi marraskuun kokouksessa, kun käsittelemme aloitteita, Jääskeläinen arvelee.

– Lakivaliokunnan suuri tehtävä on ensi syksystä alkaen kirkkolain kodifiointi eli eräänlainen selkeyttäminen sen välillä, mitä säädetään eduskunnankin käsittelemässä kirkkolaissa ja mitä kirkon itse päättämässä kirkkojärjestyksessä.

Jouko Jääskeläinen kiirehti ensimmäiseksi kommentoijaksi vuosikertomuksen lähetekeskustelussa. Esille luonnollisesti nousivat maahanmuuton mukana tulleet haasteet ja muutokset yhteiskunnassa.

– Kun pohdiskelemme vihapuheen laajuutta on hyvä etsiä ratkaisuja siihen pelkoon, joka jäytää monen mieliä. Ajatellaan, että onko nyt tapahtumassa jotakin, joka järkyttäisi uskomme tai perinteemme merkitystä kulttuuristen haasteiden keskellä.

– Paras lääke tähän ei ole vain perinne ja puhe, vaan aito oman kristillisen uskomme perusteiden avaaminen, ja sen tuomien suurten lahjojen ja asioiden esille nostaminen. Kun pian vietämme vuotta 2017, on todella syytä avata reformaation ja luterilaisen uskonpuhdistuksen merkitystä, Jääskeläinen muistuttaa.

–  Luterilainen opetus kahdesta regimentistä avaa aivan ratkaisevalla tavalla paremmat ja aidommat elämisen mahdollisuudet kuin sellainen yhdenmukaistamisen tai pakottamisen ilmapiiri, josta monet maahanmuuttajamme ovat lähteneet. Jumala tekee meille hyvää molempien regimenttien kautta ja Jumalan hyvät käskyt on tarkoitettu hyväksi ohjeeksi ja opastukseksi molemmille, Jääskeläinen pohtii.

– Aivan oikein toimintakertomuksessa korostetaan sitä, että meidän tulee olla sekä innokkaita että taidollisia todistajia myös uusien maahamme tulleiden ihmisten kohdalla. Mikään laki tai asetus ei myöskään velvoita meitä todistajan tehtävän laiminlyömiseen. Tulijat, ystävämme, eivät ole vain
valtion vieraita, vaan meidän kaikkien lähimmäisiä ja tutustumisemme arvoisia.

 

 

 

Ylös