Yökerhona tunnettu kirkko avasi jälleen ovensa

16.5.2016 klo 10:03 Kotimaa KD Lehti

Helsingin Luther-kirkon yli 120-vuotias kirkkotila siunattiin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa sunnuntaina. Yökerhona yli kaksi vuosikymmentä toiminut kirkko keräsi avajaispäivänä arviota 900 ihmistä.

Helsingin Kampissa sijaitsevaa Luther-kirkkoa palasi hallinnoimaan Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley). Kirkkotilaa remontoitiin yli seitsemän kuukautta noin kolmella miljoonalla eurolla.

Voisi tietysti sanoa, että ravintolatoiminta jatkuu. Ravinto vain on erilaista, kuin mitä täältä viimeiset kaksi vuosikymmentä sai, sillä nyt täällä tarjotaan elämän leipää eli sanomaa Kristuksesta

Sley rakensi rukoushuoneensa Fredrikinkatu neljään jo vuonna 1894. Rukoushuone kävi nopeasti pieneksi ja tilaa laajennettiin useaan kertaa. Vuonna 1931 rukoushuone vihittiin Luther-kirkoksi.

Toiminnan hiipuminen 1980-luvulla ajoi Sleyn ahtaalle pääkaupunkiseudulla, ja Luther-kirkko jäi lähes tyhjilleen. Se joutui jopa purku-uhan alle vuonna 1986, minkä talonvaltaajat saivat estettyä ja rakennus suojeltiin.

Sley myi kiinteistön ja vuonna 1994 kirkossa alkoi eri yrittäjien toimesta yökerho- ja ravintolatoiminta.

Nyt kirkko on jälleen kirkko. Piispa emeritus Eero Huovinen iloitsi puheessaan lapsuutensa kotikirkon paluusta.

– On hyvä olla täällä. Tänään tässä kirkossa alkaa uudelleen toiminta, joka alkoi jo vuonna 1894. Voisi tietysti sanoa, että ravintolatoiminta jatkuu. Ravinto vain on erilaista, kuin mitä täältä viimeiset kaksi vuosikymmentä sai, sillä nyt täällä tarjotaan elämän leipää eli sanomaa Kristuksesta, piispa emeritus Eero Huovinen sanoo.

Kirkossa on istumapaikat 616:lle hengelle. Avajaisjumalanpalveluksessa väkimäärä oli niin suuri, että osa seurasi messua valkokankaalta Luther-kirkon naapurissa olevan Saksalaisen koulun liikuntasalissa.

Sley on evankelisen herätysliikkeen vuonna 1873 perustettu keskusjärjestö ja kirkon virallinen lähetysjärjestö. Sley toimii valtakunnallisesti ja tekee lähetystyötä yhdeksässä eri maassa.

Ylös