Yritysjohtaja rentoutuu sukeltamalla

21.5.2016 klo 13:49 Kotimaa Esa Erävalo

Huimimpia kokemuksia ovat olleet sukellukset 2. maailmansodan aikaisiin hylkyihin Mikronesiassa ja vedenalaiseen Jacques Cousteaun tutkimuskeskukseen Punaisella merellä, kertoo Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen.

– Aloitin laitesukellukseen 11 vuotta sitten. Pian muodostui kaveriporukka, jonka kanssa tehdään keväisin viikon – puolentoista sukellusretki. Yhdeksän kertaa olemme olleet Punaisella merellä.

Se on rentoutumista kiireisestä bisnesmaailmasta, puhelinverkkojen ulottumattomissa.

– Pinnan alla on mieletön rauhallisuus, kuulee vain kuplien ääntä ja näkee upeaa luontoa. Se on lähimpänä ihmisen unelmaa, että osaisipa lentää.

Kaasalaisella on sukeltaessaan aina kamera mukana. Sukellusvideoita katsoo kuukausittain 26 000 ihmistä YouTube -kanavalla.

– Sukellusreissu on myös hyvä testi yritysjohtajalle: voiko luottaa siihen, että kaikki pelaa, vaikka itse on poissa.

Kai Kaasalainen on rakentanut unelmatiimi -periaatteella tulosta Tamrossa, lääkealan tukkuliikkeessä. Sen kautta tulee puolet Suomen lääkkeistä.

– Olen antanut muutamalle meillä esimiesasemassa olevalle haasteen: tuo minulle viikon kuluttua selostus miten järjestäisit tiimisi, jos saisit lähteä puhtaalta pöydältä. Millaiset toimenkuvat tekisit ja millaiset ihmiset valitsisit? Kun unelma on selvillä, otetaan lähtökohdaksi nykyiset työntekijät ja tehdään puolen vuoden suunnitelma miten päästä unelmaan.

Kymmenen vuotta on työyhteisöä rakennettu tiimi kerrallaan ja tulosta on syntynyt.

– Tämä on reilu tapa kehittää. Luodaan tavoitetila ja annetaan kaikille tilaa kasvaa.

Kaasalaiselta ei heru kehuja säästöihin keskittyvälle yritys- tai poliittiselle toiminnalle. Hän haastaa katsomaan miten saadaan aikaan kasvua. Rima on asetettava korkealle.

– Onko riittävästi osaamista ja intoa kansainvälisessä kilvassa pärjääväksi kasvuyritykseksi? Jos on niin näköalatonta väkeä, ettei nähdä välineitä kasvulle ja uudistumiselle, pitäisi vaihtaa visionäärisempiä ja kasvuhaluisempia johtajia tilalle.

Lääketeollisuuskin kehittyy nopeaa vauhtia ja on murroksessa.

– Biologiset lääkkeet ovat tulossa kovaa vauhtia. Lääketiede alkaa tunnistaa ihmisten erilaisen lääkevasteen, eli siirrytään yksilölliseen lääkehoitoon, jolloin vaikuttavuus paranee huimasti.

Kai Kaasalainen iloitsee genomilääketieteen keskuksen rakentamisesta Suomeen.
– Olemme alan huippua. Ei ole vielä edes nähty niitä mahdollisuuksia maailmanvalloitukseen, joita alalla on.

Suomalaisissa yritysjohtajissa on meneillään sukupolvenvaihdos. Aiemmin he olivat esillä vain yrityselämän puitteissa. Nykyisin johtaja voi olla siviilissä ja töissä sama persoona ja uskaltaa tuo- da esiin ajatuksensa kummassakin.

Vuonna 2004 syttyi Kai Kaasalaisen kiinnostus osallistua politiikkaan ja mies tutustui eri puolueiden ohjelmiin.

– Aika pian kiteytyi, että KD vastasi parhaiten omaa näkemystäni: yhdistelmä eettisesti kestävää välittämistä ja samalla reipasta oman vastuun ja yrittäjähenkisyyden kannustamista.

– Aika pian kiteytyi, että KD vastasi parhaiten omaa näkemystäni: yhdistelmä eettisesti kestävää välittämistä ja samalla reipasta oman vastuun ja yrittäjähenkisyyden kannustamista.

Hän otti yhteyttä Espoon KD:hen ja lähti saman tien mukaan taustavaikuttajaksi.
– Koen olevani organisoija, joka näyttää suuntaa ja varmistaa strategiat.

Mies on sparrannut puoluejohtoa ja saanut totuudenpuhujan roolin, koska ”tykkää puhua suoraan ja kiertelemättä”. Tämän kd-väki sai kokea myös kuntavaaliristeilyllä.

Kai Kaasalainen on osallistunut monien muiden verkostojensa lisäksi päättäjien ja yritysjohtajien rukousaamiaisille Brysselissä, Washingtonissa ja Helsingissä.

– Washingtonissa vaikutuksen teki avoin, myönteinen ja salliva suhtautuminen siihen, että yhteiskunnassa merkittävissä asemissa olevat ihmiset tuovat esiin sen, että ovat kristittyjä.

Ylös