Essayah ei niellyt työministerin puheita Microsoftin vastuullisuudesta: ”Yhtiö petti lupauksensa Suomelle”

26.5.2016 klo 17:07 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei niellyt työministeri Jari Lindströmin puheita Microsoftin vastuullisuudesta. Lindström arvioi tänään eduskunnan kyselytunnilla, että yhtiö kantaa yhteiskuntavastuuta niin sanotun polku-ohjelman avulla.

Essayah muistutti, että Microsoft lupasi vuonna 2013, että Suomesta tulee Microsoftin ”hub” eli ykköspaikka Euroopassa ja että yhtiö on hyvä yrityskansalainen, joka investoi Suomeen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja sai kyselytunnilla ehkä hieman yllättäen taustatukea valtiovarainministeri Alexander Stubbilta, joka lisäsi, että Microsoftin aikoinaan lupaama datakeskuskin jäi toteutumatta.

– Nämä kaikki lupaukset on petetty, joten yhteiskuntavastuuta yritys ei kylläkään ole kantanut, Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja sai kyselytunnilla ehkä hieman yllättäen taustatukea valtiovarainministeri Alexander Stubbilta, joka lisäsi, että Microsoftin aikoinaan lupaama datakeskuskin jäi toteutumatta.

Essayah peräänkuulutti työllisyyspakettia, johon sisältyisi hallituksen työllisyysmäärärahoja ja EU:n globalisaatiorahaston tukea äkillisen rakennemuutoksen paikkakunnille.

Globalisaatiorahastosta on aiemmin myönnetty tukea esimerkiksi Nokian hylkäämälle Salolle.

Lindströmin mukaan globalisaatiorahastoon on jo hakemus vireillä. Sen sijaan hallituksen tukitoimista ja lisämäärärahoista työministeri oli vielä vaitonainen.

Elinkeinoelämän asiantuntijat ovat tänään arvioineet, että Microsoftilta irtisanotut työllistyvät vaihtelevasti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Nokian ja Microsoftin useilta yt-kierroksilta on viime vuosina jäänyt työttömäksi tuhansia insinöörejä eikä heidän työllistymisestään ole olemassa täsmällistä tietoa.

Tällä hetkellä, ennen viimeisimpiä irtisanomisia, työttömiä insinöörejä on Insinööriliiton mukaan noin 8000.

Microsoftin irtisanomiset koettelevat Espoon ohella erityisesti Tamperetta, josta yrityksen toiminta lakkaa kokonaan. Jo ennen Microsoftin lähtöä kaupungin työttömyysaste on yli 18 prosenttia.

Ylös