”Robotit eivät korvaa hoivaa ja inhimillistä kontaktia”

27.5.2016 klo 08:51 Politiikka Samuli Rissanen

Valviran tekemä kyselytutkimus toi jälleen julkisuuteen vanhusten kaltoinkohtelun hoitolaitoksissa. Hallituksen suunnitelmissa on silti edelleen kiristää hoitajamitoitusta. Kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa, että robotit eivät korvaa ihmistä hoitotilanteissa.

– Meillä on monin paikoin hyvää ja ihmisarvoista vanhustenhoitoa, mutta valitettavan paljon myös esimerkkejä sellaisesta hoidosta, joka ei täytä hyvän hoidon mittareita, Räsänen sanoi aiheeseen liittyneessä eduskuntakeskustelussa.

Eikö nyt olisi aika turvata vanhustenhoito tasolle, jolla me itse kukin haluamme oman vanhuutemme viettää? Ja se kyllä edellyttää hoitavia käsiä. Eivät robotit korvaa ihmisarvoista hoivaa ja inhimillistä kontaktia, Räsänen muistutti.

Valviran selvitys on Räsäsen mielestä huolestuttava hätähuuto vanhusten ihmisarvoisen kohtelun puolesta.

Hän muistutti, että viime kaudella saatiin aikaan vanhuspalvelulaki ja päätös siitä, että jos löytyy yksikin sellainen hoitolaitos, jossa henkilöstömitoitus jää alle suostusiten, niin sitten lailla säädetään riittävästä henkilöstömitoituksesta.

– Nyt olen kyllä huolestunut siitä, että hallitus on päinvastoin jo oma-aloitteisesti heikentämässä tätä henkilöstömitoitusta.

– Kysynkin nyt teiltä: Eikö nyt olisi aika turvata vanhustenhoito tasolle, jolla me itse kukin haluamme oman vanhuutemme viettää? Ja se kyllä edellyttää hoitavia käsiä. Eivät robotit korvaa ihmisarvoista hoivaa ja inhimillistä kontaktia, Räsänen sanoi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira teetti aiheesta ison, laajan kyselytutkimuksen vanhustenhoidon työntekijöille. Vastaajista lähes kaikki, 93 prosenttia, olivat havainneet kaltoinkohtelua, joka viides määräilyä ja jopa rankaisemista.

Suomalainen hoitajamitoitus on tällä hetkellä 0,5 eli yksi hoitaja kahta vanhusta kohden. Hallituksen suunnitelmissa on kiristää hoitajamitoitusta ja laskea sitä 0,4:ään.

Ylös