Uudet syöpälääkkeet entistä kalliimpia – syöpäjärjestöt vaativat hintoja alas

31.5.2016 klo 11:43 Kotimaa KD Lehti

Potilaille on turvattava heidän tarvitsemansa syöpälääkkeet, ja hintoja on saatava alas, vaativat Euroopan johtavat syöpäjärjestöt.

– Syöpälääkkeiden yhdenvertainen saatavuus kaikille potilaille on varmistettava, sanovat yhteisessä kannanotossa useat Euroopan johtavat syöpäjärjestöt.

Suomen Syöpäyhdistys on yksi allekirjoittajista.

Kannanotto, joka julkaistaan osana Euroopan syöpäviikkoa, vaatii lääketeollisuutta kantaman oman vastuunsa siitä, että uusiin ja tehokkaisiin syöpälääkkeisiin on varaa.

Euroopan syöpäjärjestöjen kannanotossa todetaan, että sairaalat tai lääkärit joutuvat tekemään päätöksiä hoidoista, jotka voivat olla kalliita joko yhteiskunnalle tai potilaalle itselleen.

– Uhkana on, että hoitopäätös tehdään sillä perusteella, onko siihen varaa. Epätietoisuus hoitojen saatavuudesta voi aiheuttaa erityistä huolta, jos potilas on juuri saanut syöpädiagnoosin.

1970-luvun alussa Suomessa saatiin syöpädiagnooseja vuodessa 11 000, vuonna 2014 jo 32 300.

Monissa Euroopan maissa ikääntyminen kasvattaa syöpäpotilaiden määrää. Suomessa 1970-luvun alussa syöpädiagnosiin sai vuosittain noin 11 000 ihmistä, 1990-luvun alussa noin 18 000 ja vuonna 2014 syöpädiagnooseja oli 32 300 (Suomen Syöpärekisteri 2016).

Tehostuneiden hoitojen ansiosta potilaat selviytyvät syövästään entistä useammin. Samaan aikaan uudet syöpälääkkeet ovat entistä kalliimpia.

– Lääkkeiden hintojen on oltava yhteiskunnallisesti kestäviä ja niiden pitäisi olla suhteessa niiden vaatimaan tutkimus- ja kehittämispanostukseen realistisia. Lääkkeillä pitäisi olla selkeä hoidollinen hyöty, syöpäjärjestöt vaativat.

Yksi ratkaisumalli hintojen kustannuksiin on suosia rinnakkaislääkkeitä ja biosilimaareja. Biologinen kaltaislääke eli biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi alkuperäisen biologisen lääkkeen kanssa.

– Lääkkeillä, jotka ovat kalliita, pitää olla myös selkeä hyöty. Markkinoille tulee nyt myös lääkkeitä, jotka ei tuo yleensä suurta lisäarvoa vaan ovat lähes samanlaisia kuin alkuperäiset, syöpäjärjestöt muistuttavat.

 

Euroopan syöpäjärjestöt (European Cancer Leagues, ECL) ja kansalliset järjestöt ovat perustaneet vaikuttamishankkeen. Hankkeen ensimmäisenä puheenjohtajamaa on Hollannin syöpäyhdistys.
Ylös