Poliittinen haava aukesi Saksan annettua julkilausuman armenialaisten kansanmurhasta – Turkki hermostui

4.6.2016 klo 07:31 Ulkomaat KD Lehti

Turkki kutsuu Saksan-lähettiläänsä kotiin kansanmurhajulkilausuman vuoksi. Saksan parlamentti antoi eilen äänestyksen jälkeen julkilausuman, jossa Turkin todetaan syyllistyneen armenialaisten kansanmurhaan 1915–1917.

Turkki kutsuu Saksan-suurlähettiläänsä kotiin Saksan parlamentin armenialaisten kansanmurhaa koskevan julkilausuman takia, kertoo valtiollinen Anatolia-uutistoimisto. Pääministeri Binali Yildirimin mukaan lähettiläs on kutsuttu neuvotteluihin.

Osmanien valtakunnassa eli nykyisessä Turkissa kuoli melkein miljoona – joidenkin arvioiden mukaan jopa puolitoista miljoonaa – armenialaista vuonna 1915. Turkin mukaan armenialaiset kuolivat taisteluissa, mutta armenialaisten ja monien länsimaiden mukaan kyseessä oli kansanmurha.

Turkin mukaan armenialaisia kuoli taisteluissa, mutta armenialaisten mukaan kyseessä oli kansanmurha. Kansanmurhan on tunnustanut yli 20 maata, muun muassa Ranska ja Venäjä.

Armenialaisten kansanmurhan tunnustaminen koettelee nyt Saksan ja Turkin suhteita. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Saksan liittopäivien julkilausuma vahingoittaa vakavasti kahdenvälisiä suhteita. Turkki on kutsunut Saksan-suurlähettiläänsä kotiin.

– Saksan parlamentin päätös tunnustaa vääristellyt ja perusteettomat syytökset kansanmurhaksi on historiallinen virhe, sanoi varapääministeri Numan Kurtulmus.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu näytti turvautuvan peräti niin sanottuun natsikorttiin:

– Ei oman historian synkkää kautta voi verhota mustaamalla toisten maiden historiaa vastuuttomilla ja perusteettomilla julkilausumilla.

Osmanien eli ottomaanien valtakunnassa surmattiin satojatuhansia armenialaisia ensimmäisen maailmansodan aikaan. Armenialaisten mukaan tapettuja oli jopa puolitoista miljoonaa vuosina 1915–1917, kun osmanien valtakunta oli luhistumassa.

Turkin mukaan armenialaisia kuoli taisteluissa, mutta armenialaisten mukaan kyseessä oli kansanmurha. Kansanmurhan on tunnustanut yli 20 maata, muun muassa Ranska ja Venäjä.

Äänestys Saksan liittopäivillä osui erittäin hankalaan ajankohtaan, sillä EU ja Saksa ovat erittäin riippuvaisia yhteistyöstä Turkin kanssa, jotta Eurooppaan suuntautuvat pakolaisvirrat saadaan pidettyä kurissa.

Saksan liittopäivillä kansanmurhan tunnustamista vastusti yksi kansanedustaja ja yksi pidättäytyi äänestämästä. Erdogan oli soittanut tekstistä liittokansleri Angela Merkelille. Merkel on kertonut kannattavansa julkilausumaa, mutta ei ollut paikalla äänestyksessä liittopäivillä.

Lähde: STT ja AFP

Armenian tasavalta

Armenian tasavalta eli Armenia on sisämaavaltio Kaukasiassa Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Sen naapurivaltioita ovat Turkki lännessä ja Georgia pohjoisessa, Azerbaidžan idässä ja Iran sekä Azerbaidžanille kuuluva Nahitševanin maakunta etelässä.
Maantieteellisesti Armenian katsotaan yleensä kuuluvan Aasiaan, mutta sillä on poliittisia ja kulttuurisia kytköksiä myös Eurooppaan; maa kuuluu myös Euroopan neuvostoon.
Armeniassa kristinusko on valtauskonto. Kristittyjä lasketaan olevan 90 prosenttia kansasta.
Ylös