”Maaseudulla on maksuvalmiuskriisi”

14.6.2016 klo 15:15 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että maanviljelijät odottavat vielä osaa vuoden 2015 tuista rästissä olevien laskujen maksuun. – Puhumattakaan tämän kevään satokauden tuotantopanosten veloista, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti hallitusta välikysymyskeskustelussa, että maatalous on nyt niin syvässä ahdingossa, että pienetkin kädenojennukset muilta politiikkasektoreilta olisivat enemmän kuin tarpeen.

– Kyse on suomalaisesta ruuasta, siitä mitä jokaisen lautaselta päivittäin löytyy. Kyse on myös tulevaisuuden huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta.

Essayah otti esimerkin omalta kotiseudultaan Pohjois-Savosta, jossa 75 prosentilla viljelijöistä on maatalouden velkaa ja liki 40 prosenttia heistä on neuvotellut pankin kanssa rahoitusjärjestelyistä ja lähes kolmannes on lykännyt lainojen lyhennyksiä.

– Sähköt on maksurästien takia katkaistu useammalta tilalta, ja Kiuruvedellä, Pielavedellä ja Keiteleellä on jaettu ruokakuponkeja talousvaikeuksissa sinnitteleville perheille, Essayah kertoo.

Maaseudun maksuvalmiuskriisi kertaantuu, kun esimerkiksi koneurakoitsijat odottavat, milloin viljelijät pystyvät maksamaan heille tehdyistä töistä. Muun tuskan päälle vielä maa- ja metsätalousministeriön poukkoilu Kemera-tuessa uhkaa metsureiden työllisyyttä ja taimikoita.

– Monella kylällä taloudellinen toimeliaisuus on maa- ja metsätilojen ja niiden heijastevaikutusten varassa.

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron pitänyt Essayah muistutti, ettei välikysymyksessä ole kyse vain yhden ammattiryhmän, maatalousyrittäjien asiasta.

– Kyse on suomalaisesta ruuasta, siitä mitä jokaisen lautaselta päivittäin löytyy. Kyse on myös tulevaisuuden huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta.

– Emme vaadi, että hallitus ratkaisee Ukrainan kriisin, Venäjän pakotteet, ilmastonmuutoksen, maidon ylituotannon EU:ssa ja globaalit elintarviketuotannon vääristymät. Me ainoastaan vaadimme hallitusta turvaamaan suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuuden ja suhtautumaan kriisiin sen vaativalla vakavuudella, Essayah sanoi.

 

 

 

Ylös