Juha Sipilä: ”Iso-Britannia saattaa jättää eronpyynnön jo kesäkuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa, jos brexit voittaa”

17.6.2016 klo 10:09 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilä kertoo, että Suomen hallitus on arvioinut vaihtoehtoa, jossa Iso-Britannia irtoaa EU:sta. Eronpyyntö voi siinä tapauksessa tulla piankin, joko kesäkuun lopun Eurooppa-neuvostossa tai vastaavassa kokouksessa lokakuussa.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomen hallitus on varautunut mahdolliseen brittien EU-eroon.

Eduskunnan viimeisellä kyselytunnilla Sipilä kertoi, että hallitus on arvioinut ja arvioi jatkuvasti molempia vaihtoehtoja. EU-ero näyttää nyt gallupien valossa todennäköisemmältä.

– Täysin selvää on, että Britannia ei mene mihinkään ETA-järjestelyyn, jossa esimerkiksi Norja on mukana

Sipilä mukaan Iso-Britannian EU-erosta alkaisi pitkä prosessi.

Ensimmäinen vaihe on se, että Britannia jättäisi eronpyynnön EU:sta.

– Se voi tapahtua jo kesäkuun lopun Eurooppa-neuvoston kokouksessa tai sitten syksyllä. Mutta prosessi on pitkä ja sen vaikutukset olisivat vahingolliset sekä Britannialle että muulle Euroopalle.

Sipilä mukaan Britannia on ollut Suomelle erittäin tärkeä kumppani sekä kasvupolitiikassa, digitaalisissa sisämarkkinoissa että paremmassa sääntelyssä.

– Olemme saaneet heistä monesti (EU:ssa) hyvän kumppanin, hän kertoi.

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan brittien EU-ero laukaisisi vähintään noin kahden vuoden prosessin, jossa pitää päättää muun muassa siitä, voiko Britannia jollain poikkeusmenettelyllä olla osa sisämarkkinoita. Samalla pohditaan, miten olemassa olevat sopimukset puretaan, miten Britannia jatkossa osallistuu vai osallistuuko millään tavalla Euroopan unioniin.

– Täysin selvää on, että Britannia ei mene mihinkään ETA-järjestelyyn, jossa esimerkiksi Norja on mukana, Soini vahvisti.

Ylös