”Päätyykö hoitoalalle ihmisiä, jotka eivät sinne sovellu?”

17.6.2016 klo 09:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä hoiva-alalla soveltuvuuskokeet ovat äärimmäisen tärkeitä eikä niistä saisi luopua. Lähi- ja perushoitajien kohdalla niin on pitkälti tapahtunut.

Kevään aikana nuoret pyrkivät sankoin joukoin eri koulumuotoihin. Tänä vuonna keskustelua ovat hallinneet oppilaitosten ja korkeakoulujen pääsy- ja soveltuvuuskokeet.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on linjannut, että yhä useamman nuoren tulisi päästä opiskelemaan ilman pääsykokeita, ilman soveltuvuuskokeita, lähinnä todistusten arvosanojen perusteella.

Hoitoalalle saattaa nyt päätyä ihmisiä, jotka eivät välttämättä olekaan soveltuvia alalle.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiinnitti kevätkauden viimeisellä eduskunnan kyselytunnilla huomion soveltuvuuskokeiden merkitykseen esimerkiksi hoiva-alalla.

– Nimenomaan hoiva-alalla tämä soveltuvuuskoe on äärimmäisen tärkeä, vaikka siitä ollaan monellakin alalla, esimerkiksi lähi- ja perushoitajien kohdalla, luovuttu yhä enenevässä määrin. Olisinkin kysynyt, mikä on opetusministerin linja tässä asiassa, Essayah kysyi.

Hänen mielestään hoitoalalle saattaa nyt päätyä ihmisiä, jotka eivät välttämättä olekaan soveltuvia alalle.

– Kenties siitä myöskin johtuu osittain se työssä jaksamattomuus ja mahdollisesti uupuminen. Työssäjaksamiseen liittyy paljolti se, kokeeko ihminen olevansa oikealla alalla, ja toisaalta onko hänellä mahdollisuus saada ammatillista lisäkoulutusta, Essayah muistutti.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen täsmensi, että hänen linjauksensa liittyy korkea-asteen opiskelijavalintoihin ja siihen, miten voitaisiin vähentää ennakkovalmistautumista vaativia, ulkolukuun perustuvia pääsykokeita.

– Itse asiassa tulevaisuudessa suunta saattaa korkea-asteen ja yliopistojen valintakriteereissä olla enemmän soveltuvuuskokeiden suuntaan. Tästä on korkeakoulujen kanssa käyty keskusteluja, Grahn-Laasonen kertoii.

Hän myös mainitsi, että tällä hetkellä on tekeillä ammatillisen koulutuksen reformi, jonka yhteydessä käydään läpi myös toisen asteen opiskelijavalintoihin liittyvät käytännöt ja lainsäädäntö.

Sosiaali- ja terveysala on pääasiassa toisen asteen koulutusta.

Ylös