Aito avioliitto-kansalaisaloite saapui eduskuntaan

22.6.2016 klo 11:15 Politiikka Samuli Rissanen

Aito avioliitto-kansalaisaloitteen vireillepanijat Jukka Rahkonen ja Pasi Turunen luovuttivat 106 195 suomalaisen allekirjoittaman aloitteen puhemies Maria Lohelalle tänään. Eduskunnan käsiteltäväksi se tulee syksyllä.

Aito avioliitto-kansalaisaloite on saapunut eduskuntaan. Kansalaisaloitteessa esitetään sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista. Aloitteeseen kertyi viime vuonna 106 195 kannatusilmoitusta.

Aloitteen vireillepanijat Jukka Rahkonen ja Pasi Turunen jättivät aloitteen aamulla eduskunnan puhemies Maria Lohelalle.

Lohela kertoi, että kansalaisaloitteita on tullut eduskuntaan useita sen jälkeen, kun mahdollisuus niiden käyttämiseen sallittiin.

Lohela sanoi, että kaikki kansalaisaloitteet saavat eduskunnassa arvoisensa käsittelyn.

– Ilman perusteellista lapsivaikutusten arviointia avioliittolain muutos merkitsee yhteiskuntakokeilua, jonka riskit jäävät lasten kannettaviksi

Kansalaisaloitteelta vaaditaan 50 000 kannatusilmoitusta, jotta se päätyisi eduskunnan käsiteltäväksi. Aito avioliitto-kansalaisaloite on yksi suosituimmista aloitteista ja keräsi tuplasti enemmän allekirjoituksia. Aloitteen vireillepanijoiden huolena oli erityisesti lapsen asema ja lasten oikeuksien toteutuminen avioliittolain muutoksen myötä.

Sukupuolineutraalin avioliittolain käsittelyssä ei tehty lainkaan lapsivaikutusten arviota.

– Ilman perusteellista lapsivaikutusten arviointia avioliittolain muutos merkitsee yhteiskuntakokeilua, jonka riskit jäävät lasten kannettaviksi, Rahkonen ja Turunen toteavatkin kansalaisaloitetta koskevassa tiedotteessa.

Kesätauolle jäävä eduskunta palaa työhönsä syyskuun alussa. Lohelan mukaan kansalaisaloitteen käsittelyynkin palataan syysistuntokaudella.

Sukupuolineutraalin avioliittolain on määrä tulla voimaan 1.3.2017. Hallitus on kiirehtinyt avioliittolain muutokseen vaadittavien liitännäislakien säätämistä ja ne hyväksytettiin eduskunnassa helmikuussa.

Avioliittolain liitännäislait hyväksyttiin tuolloin äänin 106-42. Ainoastaan kristillisdemokraattien edustajista jokainen äänesti liitännäislakien hyväksymistä vastaan.

Kristillisdemokraatit olivat myös pettyneitä siihen, ettei liitännäislakien käsittelyssä odotettu eduskuntaan nyt saapunutta Aito avioliitto-kansalaisaloitetta.

Eduskuntaan on tällä välin perustettu myös perinteistä miehen ja naisen avioliittoa ja perhettä vaaliva ja tukeva Familia-verkosto. Siinä on mukana kansanedustajia useista puolueista.

Familia-verkoston puheenjohtajana toimii kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen.

 

Ylös