Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö: Stoppi aseviennille Saudi-Arabiaan!

8.8.2016 klo 13:14 Kotimaa KD Lehti

KD Nuoret vaatii lopettamaan asekaupan niiden valtioiden kanssa, jotka rikkovat ihmisoikeuksia.

Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret tuomitsee jyrkästi kaikki ihmisoikeusrikkomukset. Nuorisojärjestö on huomannut, että esimerkiksi Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rikkomuksista ei juuri mediassa puhuta. Kuitenkin Suomi käy asekauppaa kyseisten valtioiden kanssa.

– Aseteollisuus on Suomessa merkittävä teollisuudentoimija, joka työllistää paljon ihmisiä. Olemme yksi maailman johtavista asevientimaista, joten asekauppa tuo maahamme paljon verotuloja ja työpaikkoja, KD Nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainen taustoittaa.

Israelin kanssa tehtävästä asekaupasta on keskusteltu paljon julkisuudessa, mutta samaan aikaan on viety aseita Saudi-Arabian kaltaiseen valtioon.

KD Nuoret muistuttaa, että Suomi myy aseita epädemokraattisille valtioille, kuten Saudi-Arabialle ja Yhdistyneille arabiemiirikunnille. Näissä valtioissa muun muassa tuomitaan ihmisiä kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä, rajoitetaan sananvapautta, ei suojella naisia väkivallalta ja syyllistytään sotarikoksiin.

Asevientiin tarvitaan erityinen vientilupa, joka voidaan myös evätä. Näin on tehty muun muassa kaiken Venäjän suuntaan suunnitellun aseviennin kohdalla jo vuosien ajan.

– Israelin kanssa tehtävästä asekaupasta on keskusteltu paljon julkisuudessa, mutta samaan aikaan on viety aseita Saudi-Arabian kaltaiseen valtioon. Tästä ei kuitenkaan julkisuudessa juuri puhuta, KD nuorten pääsihteeri Linda-Riina Paavilainen hämmästelee.

– Näin ei voi jatkua.

KD Nuorten mielestä asekauppaa on mahdollista käydä myös hyvällä omallatunnolla, mikäli aseita myydään vain sellaisiin maihin, joissa ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Sen sijaan ihmisoikeuksia rikkovia maita ei pidä aseistaa.

– Isänmaallinen, suomalainen aseteollisuus ei voi pitää ihmisoikeuksia rikkovia ja naisia polkevia valtioita kauppakumppaneinaan. Asevienti näihin maihin on lopetettava välittömästi, Ronkainen ja Paavilainen vaativat.

Ylös