Vuokrien nousu hiipuu pääkaupunkiseudulla – muu Suomi kirii kiinni

9.8.2016 klo 07:42 Kotimaa KD Lehti

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tapahtunut käänne. Vuokrien nousu hidastuu, mutta kaupunkien välillä on selviä eroja.

Esimerkiksi Kuopiossa ja Rovaniemellä vuokrat ovat kehittyneet voimakkaammin, kun taas Lahdessa on nähtävissä vuokrien laskua. Vuokramarkkinoilla tapahtuu samanlaista eriytymistä kuin myyntimarkkinoilla, selviää Suomen Vuokranantajien tekemästä markkina-analyysistä.

– Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Vaikka moni haluaisi asua Helsingissä, vuokrataso on monelle liian korkea tuloihin nähden. Syynä on heikko talouskasvu. Ihmisten tulot eivät ole viime vuosina kasvaneet samalla tahdilla asumismenojen kanssa, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Koro-Kanerva toppuuttelee kuitenkin keskustelua ylisuurista asumismenoista. Pellervon Taloustutkimus PTT:n tutkimuksen mukaan vain pääkaupunkiseudulla asuvien sinkkujen osalta ollaan hipomassa tilannetta, jossa 40 prosenttia tuloista menee asumismenoihin.

Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla. Tämä nostaa vuokria esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla.

– Vuokrat eivät voi nousta loputtomiin, jos tulotaso junnaa paikallaan, Koro-Kanerva jatkaa.

– Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla. Tämä nostaa vuokria esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla. Vuokrat ovat noilla alueilla silti edelleen edullisempia kuin Helsingissä, Koro-Kanerva lisää.

– Yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet joustamaan vuokrissa enemmän kuin yritykset. Vuokria ei ole voinut nostaa samalla tavalla kuin aiemmin, jos haluaa saada hyvän vuokralaisen. Hyvä vuokralainen on yksityisen vuokranantajan näkökulmasta tärkeämpi asia kuin mahdollisimman korkea vuokra. Vuokria on jouduttu jopa laskemaan, Koro-Kanerva kertoo.

Vuokraovi.com -sivuston yksiöiden vuokrailmoituksia vertailtaessa havaitaan selvä ero vuosien 2015 ja 2016 tammi-kesäkuun välillä. Vuokraovi.comin yksityisilmoittajien vuokrapyynnit ovat laskeneet vuoden takaisesta pääkaupunkiseudulla peräti 5,4 prosenttia, kun yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä nousseet 0,7 prosenttia. Yritysilmoittajien suuremmasta määrästä johtuen koko pääkaupunkiseudun yksiöiden vuokrat ovat kuitenkin 0,3 prosentin nousussa.

– Suurilla yrityksillä tyhjät kuukaudet eivät ole niin suuri riski kuin yhden asunnon yksityisellä vuokranantajalla. Tästä syystä yritysten vuokratasot ovat edelleen nousseet, mutta käyttöasteet ovat myös laskeneet. Selvää on, että yrityksetkään eivät voi jatkossa nostaa samaan tahtiin vuokria, Koro-Kanerva ennustaa.

 

Ylös