Hypo: Asuntokauppa kasvaa kohisten, markkinat jakautuneet kolmeen osaan

11.8.2016 klo 09:51 Kotimaa Samuli Rissanen

Asuntomarkkinoiden alueellinen erkaantuminen on edennyt Hypon mukaan niin, että Suomi voidaan jakaa kolmeen osaan. Matala korkotaso ja kaupungistuminen vaikuttavat pysyvämmiltä ilmiöiltä.

Pääkaupunkiseudulla kauppa käy normaalilla tasolla ja hinnat nousevat. Muissa kasvukeskuksissa suurin kasvu nähdään kauppamäärissä ja hinnatkin ovat lähteneet nousuun. Muualla Suomessa asuntokauppa elpyy, vaikka hinnat ovat yhä luisussa.

Asuntoja rakennetaan nyt enemmän tarpeeseen, pienempiä ja paremmille paikoille kuin vuosikymmeniin.

Asuntoluottoihin erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen analyysin mukaan asuntomarkkinoiden käänteen taustalla on kolme päätekijää eli patoutunut muuttopaine, kohonnut luottamus talouteen sekä vuokrien kestämätön nousu.

Merkittävä ohjaava teema on kaupungistumisen käynnistämä ennätyksellinen asuntotuotanto.

Asuntoja rakennetaan nyt enemmän tarpeeseen, pienempiä ja paremmille paikoille kuin vuosikymmeniin.

Asuntokauppa käy pääkaupunkiseudulla jo täysillä sylintereillä, joten kovin nousu näkyy muissa kasvukeskuksissa.

Pääkaupunkiseudulle laskettu Hypon Asuntoindeksi nousi alkukesällä 116 pisteeseen. Hinnat pomppasivat odotusten mukaisesti uuteen ennätykseen, sillä kauppamäärien kasvu ennakoi hyvin hintakehitystä.

Tampereella asuntokaupan vilkkaus piristi indeksin 110 pisteeseen. Koko Ysitien kasvuketjussa, Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio akselilla, kauppamäärät elpyvät selvästi.

Asuntolainatiskeillä riittää vipinää, ja kesäkuussa nostettiin uusia asuntolainoja eniten neljään vuoteen. Yksi turva asuntovelallisilla säilyy, sillä korkojen nousua ei tarvitse pelätä lähivuosina. Matalat korot kertovat kuitenkin olemattomista kasvu- ja inflaatio-odotuksista.

Hidas inflaatio nostaa kuitenkin Hypon mukaan velkataakkoja ja lisää velkaantumiseen liittyviä huolia.

Hypoteekkiyhdistys julkaisee asuntomarkkinoiden tilaa koskevan analyysinsä neljännesvuosittain.

 

Ylös