Presidentti Niinistön mielestä Itämeren turvallisuus on Nato-maiden ja Venäjän käsissä
11.8.2016 klo 07:25 Politiikka Kristiina Kunnas
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Venäjän ja Turkin välejä sekä Itämeren turvallisuuskysymystä tiistaina Vaasassa.
Venäjän kaavailemaa neuvottelukutsua Suomelle ei ole kuulunut. Presidentti Sauli Niinistö muistuttaa Suomen kannattavan kaikkea sellaista, minkä tarkoituksena on taata lentoturvallisuus Itämerellä.
Suomi kannattaa kaikkea, minkä tarkoituksena on taata lentoturvallisuus Itämerellä. Asia on kuitenkin pääasiassa Venäjän ja Nato-maiden käsissä. Näin kommentoi Venäjän kaavailemaa neuvottelukutsua presidentti Sauli Niinistö keskiviikkona Vaasassa.
Niinistön mukaan on vaikea sanoa tarkemmin, kuinka kutsuun tulisi suhtautua, koska sitä ei ole ainakaan vielä tullut. Ilmassa on hänen mukaansa kuitenkin ollut paljon epätietoisuutta asian suhteen.
Minun ymmärtääkseni tässä on kyse siitä, että Venäjä haluaa neuvotella Nato-maiden, Suomen ja Ruotsin kanssa juuri lentoturvallisuudesta. Se on meille tärkeä asia.
– Minun ymmärtääkseni tässä on kyse siitä, että Venäjä haluaa neuvotella Nato-maiden, Suomen ja Ruotsin kanssa juuri lentoturvallisuudesta. Se on meille tärkeä asia, Niinistö sanoi.
Venäjä kertoi viime viikolla kutsuvansa Nato-maat sekä Suomen ja Ruotsin keskustelemaan Euroopan sotilaallis-poliittisesta tilanteesta ja lentoturvallisuuden parantamisesta Itämeren alueella. Myös puolustusministeriöstä kerrottiin keskiviikkona STT:lle, ettei kutsua ole vielä kuulunut.
Ruotsalainen uutistoimisto TT kertoi jo viime perjantaina, että Ruotsin puolustusministeriö on saanut kutsun syyskuisiin neuvotteluihin, mutta Ruotsi ei ole vielä tehnyt päätöstä osallistumisestaan. Viro taas on sanonut, että kieltäytyy käymästä puolustusta koskevia kahdenvälisiä keskusteluja Venäjän kanssa.
Turkin ja Venäjän tilannetta Niinistö kommentoi Vaasassa sanomalla, että on sinänsä hyvä, että maat pyrkivät jälleen yhteistyöhön.
– Se on sinänsä hyvä asia, ettei ole konfliktin vaaraa, Niinistö sanoi.
Hänen mukaansa Euroopan kannattaa seurata kuitenkin tarkoin, kuinka maiden välinen yhteistyö etenee.
Turkin ja Venäjän presidentit tapasivat toisensa tiistaina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen marraskuussa. Turkki pyysi asiaa anteeksi kesäkuussa, minkä jälkeen maat ovat lämmitelleet välejään.
Turkin välejä EU:n suuntaan ovat puolestaan hiertäneet etenkin puheet kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Maan presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi viimeksi sunnuntaina, että jos kansa haluaa kuolemantuomion, on puolueiden noudatettava sen tahtoa.
EU on ilmaissut, että kuolemanrangaistuksen palauttaminen tarkoittaisi loppua Turkin jäsenyysneuvotteluille.
Presidentti Niinistö ei keskiviikkona halunnut kommentoida asiaa.
EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta hän sen sijaan kommentoi sanomalla, että tilannetta täytyy katsoa rauhassa eteenpäin.
– Eiköhän siinä joku yhteinen ratkaisu löydy.
Turkki on sanonut, että jos EU ei myönnä Turkille viisumivapautta tulevina kuukausina, maa luopuu pakolaissopimuksesta.