Suomi ei saa vetoapua maailmantaloudesta

11.8.2016 klo 11:58 Kotimaa KD Lehti

Maailmantalouden hyytyminen ja kasvava poliittinen epävarmuus ovat huonoja uutisia viennistä riippuvaiselle Suomelle.

Maailmantalouden näkymät ovat heikentyneet alkuvuoden nousun jälkeen, osoittaa tuore Ifo World Economic Survey -kysely.

Euromaista Suomen talous mainitaan yhä heikoimmaksi Kreikan ja Portugalin ohella.

Ifo-indeksi tippui selvästi ja on nyt alimmillaan kolmeen vuoteen.

Talouden ennustetaan heikkenevän kaikissa maanosissa. Euromaista Suomen talous mainitaan yhä heikoimmaksi Kreikan ja Portugalin ohella.

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori on erittäin huolestunut maailmantalouden hyytymisestä tilanteessa, jossa poliittinen epävarmuus kasvaa eri markkina-alueilla.

Talouden taantuma vahvistaa Vuoren mukaan protektionismia, populismia ja nationalismia eri maissa. Se ei lupaa hyvää maailmankaupan toimivuudelle.

– Suomen kaltaiset pienet, vientivetoiset taloudet ovat aina suurimpia häviäjiä kun kansainväliselle kaupalle asetetaan esteitä ja kotiinpäin vetäminen lisääntyy, Vuori toteaa.

Saksa jatkaa Euroopan tahmean talouden veturina Irlannin, Luxemburgin, Baltian ja keskisen Itä-Euroopan maiden seuratessa vanavedessä. Sen sijaan Britannian, Ranskan, Italian ja Espanjan talouskasvuun liittyy kasvavia huolia.

Euroalueen heikompien suorittajiin kuuluvan Suomen talouteen Ifo-selvitys ennakoi lievää vahvistumista.

Venäjän talouden nykytila on Ifon mukaan yhä heikko. Yllättävää on kuitenkin Venäjän ja IVY-maiden selvästi vahvistuneet talousodotukset. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen Venäjällä suhdanneodotukset seuraavien kuuden kuukauden osalta ovat muuttuneet myönteisiksi.

– Myös Venäjällä toimivat suomalaisyritykset näkevät maan taloudessa tasaantumisen merkkejä parin vuoden synkän talouslaskun jälkeen. Venäjän kotimarkkinat ovat rauhoittumassa, mutta vientikaupan näkymät ovat edelleen kehnot, Vuori sanoo.

Ylös