Päivi Räsänen pääsee tänään tutustumaan Joutsenon vastaanottokeskukseen ja säilöön

2.9.2016 klo 11:05 Politiikka Kristiina Kunnas

Päivi Räsänen ja muita eduskuntaryhmän jäseniä vierailee perjantaina Joutsenon vastaanottokeskuksessa Konnunsuolla. Räsäsen toimiessa sisäministerinä Joutsenoon rakennettiin uudet säilötilat, jotka paransivat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien säilöön otettujen tilannetta. Myös säilölaki uudistettiin ja ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmälle luotiin oma lainsäädäntö. Räsänen pääsee nyt tutustumaan Joutsenon tilanteeseen.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous jatkuu tänään Lappeenrannassa. Kansanedustajat ja puoluejohto ovat tavattavissa torilla klo 11.15 – 12.15. Toritapahtumassa kansa pääsee kysymään ja keskustelemaan sekä syömään lettuja.

Iltapäivällä vieraillaan Lappeenrannan Teknillisessä yliopistossa ja sen energiatekniikan yksikössä. Isäntinä ovat rehtori Juha-Matti Saksa ja LUT School of Energy Systems –yksikön professorit Jero Ahola ja Olli Pyrhönen.

Toinen vierailu on Joutsenon vastaanottokeskukseen ja säilöön Konnunsuolla. Viime hallituskaudella sisäministerinä toiminut kansanedustaja Päivi Räsänen ja sisäministerin erityisavustajana ollut Sonja Falk lähtevät vierailulle mukanaan kansanedustaja Antero Laukkanen, Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Tommy Björkskog sekä KD-eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Johanna Kosunen.

– Toimiessani sisäministerinä luotiin Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä toimivalle ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmälle oma uusi lainsäädäntö. Käymme nyt tutustumassa erityisesti auttamisjärjestelmän toimintaan.

Toimiessani sisäministerinä luotiin Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä toimivalle ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmälle oma uusi lainsäädäntö. Käymme nyt tutustumassa erityisesti auttamisjärjestelmän toimintaan.

– Suuri neuvotteluvoitto oli varojen saaminen säilötiloihin. Aiemmin myös haavoittuvassa asemassa olevat, kuten lapset tai raskaana olevat saatettiin ottaa säilöön poliisin putkatiloihin. Uudet tilat paransivat säilöön otettujen tilannetta ja oikeuksia. Myös säilölain uudistuksella vahvistettiin säilöönotettujen oikeuksia ja haavoittuvassa asemassa olevien asemaa.

– Minulle Joutsenoon tulo on kuin kotiinpaluu, kun vietin lapsuuteni täällä, Räsänen kertoi torstai-iltana paikallisten kristillisdemokraatti-aktiivien tapaamisessa.

Räsäselle Konnunsuon ympäristö on lapsuusvuosilta tuttu, sillä hänen isänsä toimi vankilan tilanhoitajana ja perhe asui Joutsenossa.

Eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä tällä kaudella työskentelevä ja viime kaudella ministeriössä maahanmuuttoasioista vastannut Sonja Falk on tyytyväinen, että vierailu Joutsenon VOK:iin vihdoin toteutuu.

– Oli tärkeää, että Helsingin Metsälän säilön lisäksi saatiin uusi säilö Konnunsuolle. Lisätila oli kipeästi tarpeen. Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut joudutaan ottamaan säilöön, olojen pitää olla kuitenkin kohtuullisen miellyttävät. Säilöönotto ei ole rangaistus vaan maastapoistamisen turvaamistoimi, Sonja Falk muistuttaa.

Konnunsuon vankila-alue Joutsenossa toimii nykyisin vastaanottokeskuksena ja säilönä. Sinne perustettiin ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä Räsäsen toimiessa sisäministerinä.

Konnunsuon entinen vankila-alue Joutsenossa toimii nykyisin vastaanottokeskuksena ja säilönä. Sinne perustettiin ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä Räsäsen toimiessa sisäministerinä. (Kuva Joutsenon VOK)

Ylös