Essayah Rautalammilla: Puu liikkeelle veronalennuksella

10.9.2016 klo 11:14 Politiikka Esa Erävalo

– Maa- ja metsätalouspolitiikka ennakoitavammaksi ja puu liikkeelle veronalennuksella, vaati Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lauantaina Rautalammin Pestuumarkkinoilla.

Sari Essayah pitää tärkeänä, että Suomessa on tulevaisuudessakin mahdollista ansaita elantonsa päätoimisena perhetilan viljelijänä.

– Valitettavasti EU:n maatalouspolitiikka on lyhytsyklistä. Viime ohjelmakauden vaihteessa poliittiset päätökset venyivät. Se lisäsi merkittävästi viljelyn epävarmuustekijöitä, aiheutti tukimaksatusten viiveitä ja näin heikensi näkymiä tilojen kehittämiseksi. Lisäksi Suomen hallituksen herääminen Maaseutuviraston ongelmiin tapahtui liian myöhään.

– Suomen on EU:ssa ajettava aiempaa paremmin ennakoitavaa maatalouspolitiikkaa. Tulevan ohjelmakauden sisällöstä on päätettävä hyvissä ajoin, jotta sekä tilat että virastot voivat varautua sen tuomiin muutoksiin.

Metsätalouden kohdalla kestävän metsänhoidon rahoituslain mukaiset niinsanotut Kemera-tuet on saatava nykyistä selkeämmin ennakoitaviksi ja rahojen riittävyys koko vuoden tukiin turvattava.

– Metsätalouden kohdalla kestävän metsänhoidon rahoituslain mukaiset niinsanotut Kemera-tuet on saatava nykyistä selkeämmin ennakoitaviksi ja rahojen riittävyys koko vuoden tukiin turvattava.

Epävarmuus tukien saamisesta aiheuttaa ongelmia metsän omistajille, sillä raivaukset ja harvennukset on tehtävä ajallaan, jotta saadaan tuotettua myyntikelpoista puuta.

– Hankkeiden käsittelyä on joustavoitettava ja Kemera-tuen myöntämisvaltuus tulee määritellä uudelleen ohjelmaperusteiseksi. Tuen hakusulku on aiheuttanut paljon harmia ja vaikeuttanut metsurien työtilannetta parhaana työkautena, Essayah harmitteli.

– Puun liikkeelle saamiseksi on uskallettava miettiä uusia keinoja, esimerkiksi vaikkapa määräaikaista kolmen vuoden veronalennusta alle viiden hehtaarin metsätilojen myyntiin. Tämä auttaisi myös metsätilojen koon kasvattamisessa, saisi puun liikkeelle ja toisi tuloja kansantalouteen, ehdotti Essayah.

Ylös