Arkkitehtuurin Finlandiasta kisaavat kappeli, yleinen sauna, katsomo ja teatteri

11.9.2016 klo 11:36 Kotimaa Kristiina Kunnas

Arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkaisiin kuuluvat Lappeenrannan kaupunginteatteri, Helsingin Hernesaaren julkinen sauna Löyly, Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo sekä Suvelan kappeli Espoossa. Voittaja julkistetaan 13. lokakuuta.

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon ehdokkaat julkistettiin syyskuun alussa. Ehdokkaat ovat Lappeenrannan kaupunginteatteri, tänä vuonna Helsingin Hernesaareen valmistunut julkinen sauna Löyly, Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja Suvelan kappeli Espoossa. Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto Safa.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta.

Esiraadin puheenjohtaja Pirjo Sanaksenaho luonnehti ehdokkaita kaupunkilaisten olohuoneiksi. Hänen mukaansa arkkitehtuurilla on kaikissa kohteissa saatu aikaan omaleimaisuutta ja kiinnostavuutta.

Palkinto jaetaan nyt kolmatta kertaa. Voittajan valitsee tänä vuonna Paavo Lipponen. Voittaja julkistetaan 13. lokakuuta.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta.

LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI

Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee teatterirakennuksille poikkeuksellisesti kauppakeskuksen laajennuksen sisällä. Teatterin lämpiö avautuu kauppakeskuksen korkeaan sisäkäytävään. Yleisötilat on käsitelty tummilla ja metallihohtoisilla pinnoilla luoden onnistuneen vastakohdan kauppakeskuksen informaatiotulvalle. Tilojen elegantti yksinkertaisuus nostaa sen tavanomaisuuden yläpuolelle.

Arkkitehtuuri: Arkkitehtitoimisto ALA
Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy
Urakoitsija: Evälahti Oy / Skanska Talonrakennus Oy (runko)
Sijainti: Lappeenranta
Laajuus: 5 298 m2 m2
Valmistumisvuosi: 2015
Lappeenrannan kaupunginteatteri on rakennettu poikkeuksellisesti kauppakeskuksen laajennusosan sisään. Aula avautuu kauppakeskukseen. (Kuva

Lappeenrannan kaupunginteatteri on rakennettu poikkeuksellisesti kauppakeskuksen laajennusosan sisään. Lämpiö avautuu kauppakeskukseen. (Kuva Tuomas Uusheimo)

 

LÖYLY

Löyly nousi Hernesaarenrantaan tänä vuonna. Horisontti on läsnä lähes kaikissa sisätiloissa, ja merta pääsee ihailemaan myös rakennuksen katolta. Rakennuksen puusälejulkisivuissa valo taittuu kauniisti kolmion muotoisten pintojen leikkauskohdissa. Julkisivuissa käytetty puu ajan myötä harmaantuu, jolloin Löylyn voi kaukaa katsoen kuvitella olevan yksi Helsingin saaristoluonnon kallionnyppylöistä.

Arkkitehtuuri: Avanto-arkkitehdit Oy
Tilaaja: Hernesaaren Löyly Oy
Urakoitsija: Puupalvelu Jari Rajala ja Rakennustoimisto Jussit Oy
Sijainti: Hernesaarenranta, Helsinki
Laajuus: 1071 m2, ulkoterassit n. 1800 m2 m2
Valmistumisvuosi: 2016
Löylyssä on kolme erilaista saunaa, joista yksi on savusauna. Löyly sijaitsee Hernesaarenrannassa, ja se rakennettiin pitkään tyhjillään olleelle joutomaalle. (Kuva kuvio.com)

Löylyssä on kolme erilaista saunaa, joista yksi on savusauna. Löyly sijaitsee Hernesaarenrannassa, ja se rakennettiin pitkään tyhjillään olleelle joutomaalle. (Kuva kuvio.com)

 

ROVANIEMEN KESKUSKENTÄN KATSOMORAKENNUS RAILO

Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Rakennus sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman ns. Poronsarvikaavan alueella. Katsomorakennus on parhaimmillaan etäältä katsottuna: suurena, veistoksellisena urheilurakennuksena.

Arkkitehtuuri: Arkkitehtityöhuone APRT Oy
Tilaaja: Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy/ Rovaniemen kaupunki (käyttäjä)
Urakoitsija: Levi-Rakennus Oy
Sijainti: Rovaniemi
Laajuus: Korttelin laajuus: 956 brm2, katsomot katsomot 1 300 m2 m2
Valmistumisvuosi: 2015
Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo on saanut kunniamaininnan myös Teräsrakenneyhdistyksen järjestämässä teräsrakennekilpailussa sekä saanut Rovaniemen kaupunkikuvapalkinnon.

Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo on saanut kunniamaininnan myös Teräsrakenneyhdistyksen järjestämässä teräsrakennekilpailussa sekä saanut Rovaniemen kaupunkikuvapalkinnon. (Kuva Aaro Artto)

 

SUVELAN KAPPELI

Suvelan kappeli nousee luontevasti alueensa kiintopisteeksi. Osa tiloista on Espoon kaupungin asukaspuistoa palvelevat muut toiminnot tekevät rakennuksesta eri-ikäisten ihmisten kohtaamispaikan. Julkisivuiltaan kuparipintainen rakennus nousee juurevasti maasta rakennuksen harjoihin ja tapuliin asti luoden veistoksellisen kokonaisuuden. Pääsalin interiööri on yksinkertaisuudessaan voimakas.

Arkkitehtuuri: OOPEAA Office for Peripheral Architecture
Tilaaja: Espoon seurakuntayhtymä
Urakoitsija: YIT Rakennus Oy
Sijainti: Espoo
Laajuus: 2 150 m2 m2
Valmistumisvuosi: 2016
Kuparinen kappeli rakennettiin keskelle betonilähiötä Espoon Suvelaan. Kirkas kupari himmenee ja tummuu ensin, sitten se muuttuu vähitellen vihreäksi. Sisätiloissa on paljon vaaleaa puuta. (Kuva Mika Huisman)

Kuparinen kappeli rakennettiin keskelle betonilähiötä Espoon Suvelaan. Kirkas kupari himmenee ja tummuu ensin, sitten se muuttuu vähitellen vihreäksi. Sisätiloissa on paljon vaaleaa puuta. (Kuva Mika Huisman)

Ylös