Vihaiset äidit jatkavat taistelua terveen sisäilman ja lasten oikeuksien puolesta

7.10.2016 klo 15:40 Politiikka Samuli Rissanen

Facebook-ryhmä Vihaiset Äidit jatkaa toimintaansa terveellisen sisäilman ja lastensa oikeuksien puolesta. Ryhmä on kirjannut Top 5-vaatimukset, jotka luovutettiin henkilökohtaisesti lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilalle. Vaatimukset toimitetaan myös eduskunnan ja Kuntaliiton käsiteltäväksi.

Vihaiset äidit vaatii lapsillensa terveelliset ja turvalliset tilat sekä oikeudenmukaisen kohtelun. He luovuttivat tänään asiaan liittyvät vaatimukset lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilalle.

Top 5–vaatimukset toimitetaan myös eduskunnalle sekä Kuntaliitolle.

– Oireet helpottuvat vain terveydelle vaarallista sisäilmaa välttämällä eli altistukset lopettamalla. Myrkyille ei voi siedättää vaan avainasemassa on varhainen puuttuminen heti oireiden ilmaannuttua

Äidit vaativat lisäksi, että sisäilmasta jo sairastuneille on järjestettävä asiallista kokonaisvaltaista hoitoa ja kohdennettuja ratkaisuja opetukseen.

Nykyiset toimenpiteet eivät ole riittäviä ja pahimmillaan johtavat sairastuneiden syrjäytymiseen yhteiskunnasta.

– Oireet helpottuvat vain terveydelle vaarallista sisäilmaa välttämällä eli altistukset lopettamalla. Myrkyille ei voi siedättää vaan avainasemassa on varhainen puuttuminen heti oireiden ilmaannuttua, äidit vetoavat.

Top-5-vaatimuksiin kuuluu myös rakennusten kuntotutkimuksien julkistaminen ja tilojen asiakkaiden ottaminen mukaan sisäilmaongelmia selvittäviin työryhmiin.

Sisäilmaongelmat voivat olla piileviä eikä niitä aina tavoiteta käytettävissä olevilla mittausmenetelmillä.

– Ihminen on hyvä ja herkkä “mittari”, joka aistii sisäympäristöön vaikuttavien tekijöiden yhteisvaikutukset, äidit muistuttavat.

Ryhmä järjesti syyskuun alussa laajan mediahuomion saaneen mielenilmauksen Helsingin kansalaistorilla terveen sisäilman ja lasten oikeuksien puolesta.

 

Ylös