Perhevapaiden uudistus tuskin ehtii valmiiksi tällä vaalikaudella

28.10.2016 klo 08:13 Politiikka Samuli Rissanen

Kotihoidon tuki on Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan ollut perhevapaajärjestelmässä juuri se elementti, joka on mahdollistanut perheiden valinnanvapauden.

– Tällaiset erilaiset kiintiömallit, 6+6+6 ynnä muut, ovat sellaisia, jotka nimenomaan rajoittavat  perheiden omaa valinnanvapautta, Essayah totesi eduskunnan kyselytunnilla, jossa keskusteltiin perhevapaiden uudistamisesta.

Essayah muistutti, että naisten ja miesten välinen palkkaero työmarkkinoilla on tosiasia, ja se osaltaan johtaa siihen, että naiset käyttävät kotihoidontukea enemmän kuin miehet.

Annetaan perheitten päättää näistä asioista siellä keittiönpöydän ääressä eikä ruveta täältä käsin päättämään heidän puolestaan

– Minusta on väärin, että tätä asiaa yritetään hoitaa ikään kuin takaoven kautta rajoittamalla perheitten todellista valinnanvapautta. Annetaan perheitten päättää näistä asioista siellä keittiönpöydän ääressä eikä ruveta täältä käsin päättämään heidän puolestaan.

– Mutta on tärkeää, että naisvaltaiset alat eivät joudu kantamaan yksistään kustannusrasitetta vanhempainvapaista, Essayah muistutti.

Peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi, että eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen, jossa työnantajille tulee 2 500 euron kertakorvaus tasaamaan äitiyden ja vanhemmuuden kustannusten eroa. Korvaus maksetaan nimenomaan työnantajalle.

– Tämä on tehty, tämä on lain kirjain, ja myös eurot ovat olemassa, Rehula täsmensi.

Sen sijaan hallitus ei ole pääministeri Juha Sipilän mukaan tehnyt päätöstä perhevapaisiin liittyvän uudistuksen valmistelusta.

– Mutta se, mitä nyt tapahtuu, on, että tulee erilaisia malleja ja keskustellaan. Minusta se on hyvää pohjustusta siihen, että ensi vaalikaudella voitaisiin uudistus tehdä. Se tuskin enää ehtii tämän vaalikauden aikana valmiiksi, vaan nyt on hyvä käydä laaja, perusteellinen keskustelu, Sipilä sanoi.

 

Ylös