”Kunniatehtävä edustaa Suomea ja Ahvenanmaata” – Britt Lundberg PN:n uusi presidentti

7.11.2016 klo 14:32 Ulkomaat KD Lehti

Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi valittu Britt Lundberg näkee Pohjoismailla paljon tehtävää.

Pohjoismaiden neuvostolla on edessä monia konkreettisia haasteita, joita Suomi on alkavalla puheenjohtajakaudellaan nostamassa esiin.

– Teemme työtä rinnan kesästä alkavan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden kanssa, Britt Lundberg sanoo.

Suomi täyttää 100 vuotta ja myös sen halutaan näkyvän. Lundbergin mielestä on mukava päästä juhlimaan pohjoismaisessa perhepiirissä.

– Suomessa on koordinoitu puheenjohtajatavoitteita. On haettu tärkeitä painopistealueita, joista jäsenmaat ja valiokunnat voivat ottaa osia omiin tehtäviinsä. Suomen puheenjohtajakaudella toivotaan saatavan yhteistyötä aikaan laajemmalla rintamalla.

Suomen puheenjohtajakaudella panostetaan erityisesti rajaestetyöhön. Tavoitteena on saada poistettua rajaesteitä kansalaisten arjesta.

Lundberg pitää Pohjoismaiden neuvoston presidenttiyttä kunniatehtävänä. Hän uskoo pystyvänsä hyödyntämään vuosien aikana hankittua yhteistyöverkostoaan eri Pohjoismaiden parlamenttien ja ministeriöiden suuntaan.

Ymmärrän jonkin verran suomea, mutta ilman käännöstä tai tulkkausta en lähde tärkeistä asioista tekemään päätöksiä.

– Olen vuosien ajan ollut mukana ministerineuvoston työssä eri ministeritehtävieni kautta. Koen minulle suodun presidentin tehtävän haastavaksi näköalapaikaksi, jossa on johdettava neuvoston poliittista työskentelyä.

Britt Lundberg myöntää, ettei ollut koskaan edes ajatellut tulevansa valituksi Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi.

– En ajatellut siihen tehtävään valittavan ahvenanmaalaista.

– Olen otettu, että keskiryhmä ja Suomen valtuuskunta ovat katsoneet minut sopivaksi edustajakseen. Teen parhaimpani tehtävässä niin Suomen kuin Ahvenanmaan puolesta.

Vaasassa luokanopettajaksi opiskelleelle Lundbergille Suomi on tuttu useammasta yhteydestä, mutta suomen kieltä hän ei sano hallitsevansa.

– Ymmärrän jonkin verran suomea, mutta ilman käännöstä tai tulkkausta en lähde tärkeistä asioista tekemään päätöksiä, hän myöntää.

Britt Lundbergin presidenttikausi alkoi viime viikolla Kööpenhaminan Pohjoismaiden 68. istunnon päätteeksi. Presidenttinä hän jatkaa tehtävässään ensi syksynä Helsingissä järjestettävään seuraavaan istuntoon saakka.

 

 

Ylös